Breakfast အျဖစ္စားလုုိ႔ရသလုုိ ေန႔ခင္း အဆာေျပအေနနဲ႔လည္း စားလုုိ႔ရပါတယ္...
တခ်ဳိ ႔ အမယ္ေလးေတြကေတာ႔ အခ်ဳိပြဲ အျဖစ္သုုံးေဆာင္လုုိ႔ရပါတယ္......။
ပူရီ ( ၁၄ ခုု စာ)
ပူရီ dough အတြက္ လုုိအပ္ေသာ ingredient မ်ား...
plain flour 250 g
sugar 1 tbs
salt 1/4 tsp
Baking powder 1 tsp
Gee butter 1 tbs
water 120 ml
Oil (vegetable oil or peanut oil) for deep frying
Dough
ဂ်ဳံ ၊ ဆား ၊ baking powder ကုုိေရာျပီးဇလုုံတလုုံးထဲသုုိ႔ ဇကာ စစ္ခ်ပါ။ သၾကားေရာပါ။
gee ေထာပတ္ ေရာပါ။ လက္ျဖင္႔ သမသြားေအာင္ ေမႊပါ။
ေရ ကုုိ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေမႊပါ (တခါတည္းအကုုန္ မထည္႔မိပါေစႏွင္႔)
ဂ်ဳံလုုံး ျဖစ္လာသည္အထိ လက္ျဖင္႔ ေသခ်ာနယ္ပါ။
ဂ်ဳံလုုံးကုုိ ဇလုုံထဲမွ ထုုတ္ယူျပီး ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားေသာ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတြင္
ထား၍ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။ဂ်ဳံသား ေပ်ာ႔ေပ်ာင္း ႏူးညံ႔ ေျပာင္ေခ်ာလာသည္အထိ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။
လုုိအပ္လ်င္ ေရကုုိ နဲနဲ ခ်င္းထည္႔ ျပီး နယ္ေပးပါ။ေျပာင္ေခ်ာသည္႔အေနအထားကုုိေရာက္ရပါမည္။
ဂ်ဳံသားကုုိ အလုုံးပုုံစံ လုုပ္ျပီး ဇလုုံထဲသုုိ႔ျပန္ထည္႔ပါ။
ေရကုုိေျခာက္ေအာင္ညွစ္ထားေသာ အ၀တ္ျဖင္႔ ဂ်ဳံသားေပၚတြင္အုုပ္ျပီး နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
နာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ျပီးလ်င္.. ဂ်ဳံလုုံးကုုိ အရွည္ပုုံစံ လက္ျဖင္႔လွိမ္႔ျပီး ၃၀ g ခန္႔စီ ျဖတ္ပါ။
ျဖတ္ထားေသာ ဂ်ဳံသားေလးမ်ားကုုိ လက္ဖ၀ါးေပၚတင္ျပီး ပုုံတြင္ျပထားသည္႔အတုုိင္း အလုုံးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လုုံးပါ။
ထုုိအလုုံးေလးမ်ားကုုိ ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားသည္႔ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတင္၍ အျပား၀ုိင္းပုုံစံရေစရန္ ဒလိမ္႔တုုံးျဖင္႔ လွိမ္႔ပါ။(ဒလိမ္႔တုုံးကုုိလည္း ဂ်ဳံမွဳန္႔အနည္းငယ္သုုတ္ထားပါ)
ရရွိလာေသာ ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးမ်ားကုုိ ဂ်ဳံ အနည္းငယ္ျဖဴးထားသည္႔ ဘန္းတခ်ပ္ထဲတြင္ စီထည္႔ထားပါ။စီထည္႕ထားေသာ ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းမ်ားေပၚတြင္လည္း ဂ်ဳံမွဳန္႔ အနည္းငယ္ျဖဴးေပးပါ။
(တခုုႏွင္႔တခုု မကပ္ေစရန္)။
ေၾကာ္မည္႔ဒယ္အုုိးထဲသုုိ႔ ဆီကုုိ ထည္႔ျပီး high heat ျဖင္႔ မီးဖုုိေပၚတင္ပါ။ ဆီမ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး အေငြ႔ ထြက္လာျပီဆုုိလ်င္ မီးကုုိ medium သုုိ႔ေလ်ာ႔ျပီး ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးမ်ားကုုိ တခ်ပ္ခ်င္းထည္႔ပါ။ ဆီထဲတြင္ရွိေနေသာ ပူရီ ခ်ပ္ကေလးကုုိ ေၾကာ္သည္႔ဇြန္းျပားေလးျဖင္႔ ၃ ခ်က္/ ၄ခ်က္ေလာက္ဖိေပးပါ။ ပူရီေလး ေဖါင္းတက္လာပါလိမ္႔မည္။မ်က္ႏွာျပင္ေရႊညိဳေရာင္ရေစရန္ မုုန္႔မ်က္ႏွာျပင္ကုုိ ဆီပက္ေပးပါ။ တဖက္သုုိ႔ လွန္ျပီး ေရႊညဳိေရာင္ရေစရန္ ဆီပက္ေပးပါ။
ရရွိလာေသာ ပူရီေလးမ်ားကုုိ paper Towel ခင္းထားေသာဇကာ တခ်ပ္ထဲတြင္ထားျပီး ဆီစစ္တားပါ။ဆီစစ္သြားျပီဆုုိလ်င္ အာလူးဟင္း ၊ ပူဒီနံ အခ်ဥ္တုုိ႔ ျဖင္႔ တြဲဖက္သုုံးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
အကယ္၍ အာလူးဟင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားရတာ မၾကိဳက္ရင္ေတာ႔ သၾကားေလးျဖဴးျပီးစားလုုိ႔ရပါတယ္ေနာ္....
Enjoy !!!!!!
ပူရီႏွင္႔ တြဲဖက္စားရန္ အာလူးဟင္း
အာလူး ၆ လုုံး (အလုုံးၾကီး)
(တလုုံးကုုိ ၈ စိပ္ရေအာင္စိပ္ထားပါ)
(အာလူးကုုိဆားအနည္းငယ္ႏွင္႔နယ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၁ လုုံး
( ၆ စိပ္ စိပ္ထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ မႊာ ( မထည္႔လ်င္လည္းရသည္)
(ဓါးျပားရုုိက္ထားပါ)
နႏြင္း အနည္းငယ္
ဆား အနည္းငယ္
မဆလာ ၁ Tsp
ဇီယာေစ႔ အနည္းငယ္ ( မထည္႔လ်င္လည္းရသည္)
မုုန္ညွင္းေစ႔ အနည္းငယ္( မထည္႔လ်င္လည္းရသည္)
ပ်င္းေတာ္သိမ္ရြက္ အနည္းငယ္
ေျမပဲဆီ ၆ Tbs
ေရ ၃၀၀ ml
ဒယ္အုုိးထဲတြင္ ဆီထည္႔ျပီး ပူေအာင္တည္ထားပါ။ ဆီက်က္ျပီး ပူလာျပီဆုုိလ်င္ နႏြင္းထည္႔ပါ။(ဇီယာေစ႔ ၊ မုုန္ညွင္းေစ႔ တုုိ႔ကုုိ ၾကိဳက္နွစ္သက္ပါက ထည္႔ပါ)။ ၾကက္သြန္နီ ထည္႔ျပီးဆီသပ္ပါ။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းလာလ်င္ အာလူးထည္႔ေမႊပါ။အရသာ အခ်ဳိ အငံ မိမိႏွစ္သက္သလုုိထည္႔ပါ။ (အာလူးတြင္ ဆားနယ္ထားေသာေၾကာင္႔ အငံကုုိ သတိထားျပီးထည္႔ပါ)။အာလူးတုုံးေလးမ်ား မ်က္ႏွာျပင္တင္းလာျပီဆုုိလ်င္ ေရ ထည္႔ပါ။ အဖုုံးအုုပ္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။မီးမျပင္းေစရန္ သတိျပဳပါ။ ဟင္းဆူလာလ်င္ အာလူးတုုံးကေလးကုုိ ဇြန္းျဖင္႔ ထုုိးၾကည္႔ပါ။ မိမိ ႏွစ္သက္သည္႔ အေပ်ာ႔ အမာ အေနအထားအရ ေရကုုိ လုုိအပ္သလုုိ ထပ္ထည္႔ပါ။ မီးဖုုိေပၚမွ အုုိးခ်ခါနီးတြင္ မဆလာ ျဖဴးပါ။ ပ်င္းေတာ္သိမ္ရြက္အုုပ္ပါ။ အုုိးအဖုုံးကုုိပိတ္ျပီး အုုိးကုုိေျဖးေျဖးလွဳပ္ေပးပါ။မီးဖုုိေပၚခဏျပန္တင္ပါ။ ဟင္းအႏွစ္ ပ်စ္လာလ်င္ မီးဖုုိေပၚမွ ခ်ႏုုိင္ပါျပီ။
ပူရီႏွင္႔ တြဲဖက္စားရန္ အာလူးဟင္း
ပုူဒီနံ အခ်ဥ္
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ လုုံး (ပါးပါးလွီးထားပါ)
သံပုုရာသီး ၁ လုုံး (အရည္ညွစ္ထားပါ)
ပူဒီနံ မိမိလုုိအပ္သလုုိ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
ငရုုပ္သီးစိမ္း မိမိလုုိအပ္သလုုိ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
အခ်ဳိ အငံ
အားလုုံးကုုိသမသြားေအာင္ လက္ျဖင္႔ဖြဖြေလးနယ္ပါ။
သုုံးေဆာင္ရန္ အဆင္သင္႔ပါ.... Enjoy !!!!!!
ဂ်ဳံၾကမ္း ပူရီ ( Whole Wheat Puri ) ( ၉ ခုု သုိ႔မဟုတ္ ၁၀ ခု စာ)
အေပၚမွာ ေရးခဲ႔ တဲ႔ ပူရီထက္ အခ်ိန္ကုန္သက္သာေစပါတယ္ ..။
ပါ၀င္တဲ႔ အမယ္ ကလဲ ဂ်ဴံၾကမ္း ရယ္ ၊ ေရ ရယ္ ဆီ ရယ္ဘဲ လုိအပ္တာပါ။
အၾကာၾကီး ႏွပ္ထားစရာမလုိဘဲ မသုံးေဆာင္ခင္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ပဲ ၾကိဳတင္ျပဳလုပ္ထားရုုံပါဘဲ ..။
ဂ်ဴံၾကမ္း ( Whole Wheat flour) 1 Cup
ေရေႏြး ( ေႏြးတယ္ ဆုိရုံေလး) 1/2 Cup
ဆီ (ဟင္းရြက္ဆီ) လက္မွာ သုုပ္လိမ္းရန္ အနည္းငယ္
ေၾကာ္ရန္ ဆီ ( ေထာပတ္နံ႔ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက ဂီး ေထာပတ္ ကုုိ ေၾကာ္ရန္ဆီ ထဲမွာ အနည္းငယ္ ေရာထည္႔ နုိင္ပါတယ္ )
သန္႔ရွင္းေသာ ဇလုံ တလုံး အတြင္းမွာ ဂ်ဴံ ကုိထည္႔ပါ။ ေရ ကုုိ နဲနဲခ်င္း ထည္႔ျပီး ေစးပုိင္လာသည္ အထိ နယ္ပါ။
မိမိ နယ္ေနေသာ လက္တြင္ ဆီအနည္းငယ္ သုပ္လိမ္းျပီး ဂ်ဳံသားကုိ ဇလုံထဲမွ ထုတ္ယူကာ ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားေသာ မ်က္ႏွာျပင္ညီတြင္တင္ ၍ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။ဂ်ဳံသား ေပ်ာ႔ေပ်ာင္း ႏူးညံ႔ ေျပာင္ေခ်ာလာသည္အထိ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။ ဂ်ဳံသားကုုိ အလုုံးပုုံစံ လုုပ္ျပီး ဇလုုံထဲသုုိ႔ျပန္ထည္႔ပါ။
ေရကုုိေျခာက္ေအာင္ညွစ္ထားေသာ အ၀တ္ျဖင္႔ ဂ်ဳံသားေပၚတြင္အုုပ္ျပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ျပီးလ်င္( စားခါနီးတြင္).. ဂ်ဳံလုုံးကုုိ အရွည္ပုုံစံ လက္ျဖင္႔လွိမ္႔ျပီး ၃၀ g ခန္႔စီ ျဖတ္ပါ။
ျဖတ္ထားေသာ ဂ်ဳံသားေလးမ်ားကုုိ ဆီသုပ္လိမ္းထားေသာ လက္ဖ၀ါးေပၚတင္ျပီး ပုုံတြင္ျပထားသည္႔အတုုိင္း အလုုံးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္ လုုံးပါ။ထုုိအလုုံးေလးမ်ားကုုိ ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားသည္႔ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတင္၍ အျပား၀ုိင္းပုုံစံရေစရန္ ဒလိမ္႔တုုံးျဖင္႔ လွိမ္႔ပါ။
ရရွိလာေသာ ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးမ်ားကုုိ ဂ်ဳံ အနည္းငယ္ျဖဴးထားသည္႔ ဘန္းတခ်ပ္ထဲတြင္ စီထည္႔ထားပါ။စီထည္႕ထားေသာ ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းမ်ားေပၚတြင္လည္း ဂ်ဳံမွဳန္႔ အနည္းငယ္ျဖဴးေပးပါ။
(တခုုႏွင္႔တခုု မကပ္ေစရန္)။
ေၾကာ္မည္႔ဒယ္အုုိးထဲသုုိ႔ ဆီကုုိ ထည္႔ျပီး high heat ျဖင္႔ မီးဖုုိေပၚတင္ပါ။ ဆီမ်ား ေတာ္ေတာ္ေလး အေငြ႔ ထြက္လာျပီဆုုိလ်င္ မီးကုုိ medium သုုိ႔ေလ်ာ႔ျပီး ဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးမ်ားကုုိ တခ်ပ္ခ်င္းထည္႔ပါ။ ဆီထဲတြင္ရွိေနေသာ ပူရီ ခ်ပ္ကေလးကုုိ ေၾကာ္သည္႔ဇြန္းျပားေလးျဖင္႔ ၃ ခ်က္/ ၄ခ်က္ေလာက္ဖိေပးပါ။ ပူရီေလး ေဖါင္းတက္လာပါလိမ္႔မည္။မ်က္ႏွာျပင္ေရႊညိဳေရာင္ရေစရန္ မုုန္႔မ်က္ႏွာျပင္ကုုိ ဆီပက္ေပးပါ။ တဖက္သုုိ႔ လွန္ျပီး ေရႊညဳိေရာင္ရေစရန္ ဆီပက္ေပးပါ။
ရရွိလာေသာ ပူရီေလးမ်ားကုုိ paper Towel ခင္းထားေသာဇကာ တခ်ပ္ထဲတြင္ထားျပီး ဆီစစ္တားပါ။ဆီစစ္သြားျပီဆုုိလ်င္ အာလူးဟင္း ၊ ပူဒီနံ အခ်ဥ္တုုိ႔ ျဖင္႔ တြဲဖက္သုုံးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
ေပါက္စီ
ေပါက္စီကုုိ မလုုပ္တတ္ခင္တုုံးကေတာ႔ ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္.. မၾကာခဏေတာ႔မဟုုတ္ပါဘူး။
ဒါေပမဲ႔ ညီမေလးေခ်ာစုု နဲ႔ facebook ကေန ခင္မင္ခြင္႔ရခဲ႔တဲ႔ ညီမေလးတေယာက္(ညီမေလး ခ်ဳိ၀တ္ရည္) က ေပါက္စီလုုပ္နည္းေျပာျပလုုိ႔ စမ္းလုုပ္ၾကည္႔ရင္း တတ္သြားတယ္ဆုုိပါစိုု႔... ။ ဒီတေခါက္ အပါအ၀င္ ဆုုိရင္ (၇) ေခါက္ေျမာက္ လုုပ္တာေပါ႔။ ကုုိယ္တုုိင္လုုပ္ေတာ႔ အထဲမွာ ထည္႔တဲ႔ အဆာ လည္းမ်ားမ်ားစားရတယ္... သန္႔သန္႔ ရွင္းရွင္းလည္း စားရတာေပါ႔ေလ..။ လုုပ္တတ္သြားေတာ႔လည္း မၾကာခဏ လုုပ္စားျဖစ္သြားတယ္... တအိမ္သားလုုံးၾကိဳက္ၾကတယ္ေလ....။
ေပါက္စီ အတြက္ လုုိအပ္တဲ႔ အမယ္ေလးေတြကေတာ႔ ........
Hong Kong Pau flour 250 g
Baking powder 1 Tsp
Sugar 2 Tbs
Dry yeast 1.5 Tsp
Oil or shortnning 1 Tbs
Water 100 - 120 ml
ဂ်ဳံ ၊ baking powder ကုုိ ဇလုုံတလုုံး ထဲသုုိ႔ ဇကာစစ္ခ်ပါ။ သၾကားထည္႔ပါ။ Yeast ထည္႔ပါ။ oil (or) shortnning ထည္႔ပါ။ ေသေသခ်ာခ်ာ သမသြားေအာင္ လက္ျဖင္႔ေမႊပါ။ ေရ ကုုိ နည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ ေမႊပါ။ (ေရ ကုုိ တခါတည္း အကုုန္မထည္႔ လုုိက္ပါႏွင္႔) ။ ဂ်ဳံလုုံး ပုုစံ ရေအာင္နယ္ပါ။ဂ်ဳံလုုံး ပုုစံ ရလာျပီဆုုိလ်င္ ဂ်ဳံလုုံးကုုိ ဇလုုံလဲမွ ထုုတ္ယူျပီး ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားေသာ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတြင္ထား၍ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။
ဂ်ဳံသား ေပ်ာ႔ေပ်ာင္း ႏူးညံ႔ ေျပာင္ေခ်ာလာသည္အထိ လက္ဖေနာင္႔ျဖင္႔ထုုိးနယ္ပါ။
လုုိအပ္လ်င္ ေရကုုိ နဲနဲ ခ်င္းထည္႔ ျပီး နယ္ေပးပါ။ ဂ်ဳံသား ႏူးညံ႔ေနရပါမည္။ဂ်ဳံသားကုုိ အလုုံးပုုံစံ လုုပ္ျပီး ဇလုုံထဲသုုိ႔ျပန္ထည္႔ပါ။ ဇလုုံေပၚမွာ plastic အုုပ္ျပီး ေႏြးေသာေနရာတြင္ ၁ နာရီ ခန္႔ ထားပါ။
၁ နာရီ ၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားတဲ႔အခ်ိန္ မွာ ေပါက္စီ ထဲထည္႔မဲ႔ အဆာကုုိ လုုပ္ထားပါမယ္....
လုုိအပ္တာေတြကေတာ႔ .......
၀က္သား မုုိးခုုိသား ၃၅၀ g ( ညက္ေနေအာင္ နုုတ္နုုတ္စင္းထားပါ)
( ၀က္သား မစားသူေတြ အတြက္ေတာ႔ ၾကက္သားကုုိ သုုံးပါ)
ေဂၚဘီ ထုပ္ ၄ ရြက္ ( ရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ )
ၾကက္သြန္မိတ္ ၃ ပင္ ( ရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ )
ရွီတာကဲ မွဳိေျခာက္ ၂ ပြင္႔ (ေရ စိမ္ျပီးေပ်ာ႔လာလ်င္ နုုတ္နုုတ္လွီးထားပါ)
တရုုတ္၀က္အူေခ်ာင္း ၅ လက္မ အရြယ္ ၁ေခ်ာင္း ( နုုတ္နုုတ္လွီးထားပါ )
ခရုုဆီ ၁ Tbs
နွမ္းဆီ ၁ Tbs
Garlic salt powder အေပါ႔ အငံ ႏွစ္သက္သလုုိ
(Garlic salt powder မရွိပါက ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ႏွင္႔ ဆားကုုိေရာၾကိတ္လ်င္ ရပါသည္)
အားလုုံးကုုိ ဇလုုံတခုုထဲတြင္ထည္႔၍ ေသေသခ်ာခ်ာ သမသြားေအာင္ နယ္ပါ။
ဘဲဥ ၂ လုုံးကုုိ ျပဳတ္ျပီး အခြံခြာ ၊ အစိပ္ေလးမ်ားစိပ္ထားပါ။
အဆာေတြ လည္း အဆင္သင္႔ျဖစ္ျပီ ... ၁ နာရီလည္းျပည္႔သြားျပီ ဆုုိရင္ေတာ႔.. ေပါက္စီ လုုံးဖုုိ႔ လုုပ္ၾကပါမယ္.....
ဂ်ဳံလုုံး size ၂ ဆျဖစ္သြားျပီဆုုိလ်င္ ဇလုုံထဲမွထုတ္ယူျပီး ဂ်ဳံအနည္းငယ္ျဖဴးထားေသာ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚတြင္တင္ ကာ ၃ မိနစ္ခန္႔ ျပန္နယ္ပါမယ္ ။ ဂ်ဳံသားကုုိ အရွည္ပုုံစံ လက္ျဖင္႔လွိမ္႔ျပီး ၄၅ g ခန္႔စီ ျဖတ္ပါ။ အလုုံးေလးမ်ားျပဳလုုပ္ပါ။ ထုိအလုုံးေလးမ်ားကုုိ လက္ျဖင္႔ (သုုိ႔) ဒလိမ္႔တုုံးျဖင္႔ အ၀ုိင္းျပား ပုုစံ ရေအာင္ လုုပ္ပါ။
အ၀ုိင္းျပား ပုုစံ ရလ်င္ အဆာ ျဖည္႔ပါမယ္။
ဂ်ဳံျပားကုုိ လက္ဖ၀ါး ေပၚတင္ျပီး ဂ်ဳံျပားအလည္တြင္ အဆာကုုိ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ ခန္႔ ထည္႔ ၊ ေဘးတြင္ ဘဲဥ တစိပ္ကုုိထည္႔ပါ။
(ေအာက္ပုုံတြင္ ျပထားသည္႔အတုုိင္း)
ဂ်ဳံျပားရဲ႕အနားေလးမ်ားကုုိ စုုယူျပီး လိမ္လုုိက္ပါ။ ေပါက္စီ လုုံးကေလးရဲ႕ ေအာက္မွာ အသင္႔ ညွပ္ထားတဲ႔ ဆီစိမ္စကၠဴ နဲ႔ ကပ္ပါ။ရရွိလာေသာ ေပါက္စီ လုုံးမ်ားကုုိ လက္သုုတ္ပုု၀ါခင္းထားေသာ ေပါင္းအုုိးထဲသုုိ႔စီထည္႔ပါ။
တလုုံးနွင္႔တလုုံး ၁ လက္မ ခန္႔ျခားျပီးစီပါ။ (ေပါက္စီပြလာပါက တလုုံးနွင္႔တလုုံး မကပ္ေစရန္) ။
အုုိးအဖုုံးမွေခြ်းမ်ား ေပါက္စီေပၚသုုိ႔ မက်ေစရန္အဖုုံးကုုိ လက္သုုတ္ပုု၀ါ ျဖင္႔ ပတ္ျပီးမွ ဖုုံးပါ။
20 -25 mins ေပါင္းပါ။
ပူပူေႏြးေႏြး သုုံးေဆာင္နုုိင္ပါျပီ...
Enjoy !!!!
ဖက္ထုပ္ အုုိးကပ္ ( Gyoza)
ဒီ ဖက္ထုပ္အုုိးကပ္ အမယ္ေလးကုုိ တအိမ္သားလုုံးၾကိဳက္ၾကပါတယ္..။ တခါယူ တလုုပ္စာ ဆုုိေတာ႔ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလုုပ္ရပါတယ္.. ။ အခုုေတာ႔ ၂ ေယာက္စာ အခု ၂၀ အတြက္ ေပါ႔..။
လုုိအပ္တာေတြကေတာ႔ ....... ဖက္ထုပ္ အရြက္ အခုု ( ၂၀ ) အတြက္...
ပုုဇြန္ (medium size) ၅ ေကာင္ ( သုုိ႔ ) ၇ ေကာင္
( နုုတ္နုုတ္စင္းထားပါ)
မုုန္လာဥနီ ၁ ေခ်ာင္း
( နုုတ္နုုတ္စင္းထားပါ)
၀ုဆုုိင္ ၄ ပင္ ခန္႔
( နုုတ္နုုတ္စင္းထားပါ)
ၾကက္ဥ အကာ တလုုံးစာရဲ႕ တ၀က္
ဆား သင္႔သလုုိ
ငရုုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ သင္႔သလုုိ
နွမ္းဆီ ၁ tsp
နုုတ္နုုတ္စင္းထားေသာ ပုုဇြန္ ၊ မုုန္လာဥနီ ၊ ၀ုဆုုိင္ တုုိ႔ကုုိ ၾကက္ဥ အကာ ၊ ဆား၊ ငရုုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ ၊ နွမ္းဆီ တုိ႔ျဖင္႔ ေသခ်ာ သမေအာင္ ေရာနယ္ပါ။
ဖက္ထုပ္ရြက္ ရဲ ႔အလယ္မွာ နယ္ထားတဲ႔ အသားကုုိ 1.5 Tsp ထည္႔ျပီး လျခမ္းပုုံစံ ေခါက္လုုိက္ပါ။
အနားေလးမ်ားကုုိ ေျဖးေျဖးခ်င္း လိပ္ပါ။ အကယ္၍ လိပ္ရတာ အခ်ိန္ကုုန္တယ္လုုိ႔ယူဆရင္ေတာ႔ပုုံမွာျပထားတဲ႔အတုုိင္း ဖက္ထုုပ္ေခါက္တဲ႔ ခြက္ေလးကုုိအသုုံးျပဳလုုိ႔ရပါတယ္။
ဖက္ထုပ္ပ္အုုိးကပ္လုုပ္ရန္ လုုိအပ္သည္မ်ား.....
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ (သုုိ႔) ေရ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး တဇြန္း
နွမ္းဆီ ေၾကာ္မည္႔အုုိးတြင္ အနည္းငယ္သုုတ္ထားပါ။
ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ ၁ Tbs
ေကာ္မွဳန္႔ ၁ Tsb
နွမ္းဆီမွလြဲ၍ အားလုုံးကုုိေရာ ေဖ်ာ္ထားပါ။
ဖက္ထုပ္ရြက္အားလုုံး အဆာျဖည္႔ျပီးျပီဆုုိရင္ ႏွမ္းဆီပါးပါးသုုတ္ထားတဲ႔ ဒယ္အုုိးျပန္႔ျပန္႔ ထဲမွာ စီထည္႔ပါ။
မီးအပူခ်ိန္ကုုိ medium heat ျဖင္႔တည္ပါ။ အုုိးထဲမွ ဖက္ထုုပ္ေလးမ်ား တက်စ္က်စ္ အသံျမည္ လာျပီးအညုုိေရာင္ ရရင္ တဖက္သုုိ႔လွန္ပါ။ ႏွစ္ဘက္လုုံး အညုုိေရာင္ရျပီ ဆုုိလ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ (သုုိ႔) ေရ ကုုိထည္႔ပါ။
အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါ။အဖုုံးဖုုံးျပီး ခဏထားပါ။ ေရခမ္းလ်င္ အုုိးခ်လုုိ႔ရပါျပီ။
ပူပူေႏြးေႏြး သုုံးေဆာင္ရန္အသင္႔ပါ။
ငရုုပ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ ၊ ခ်င္း (ဂ်င္း) sauce တုုိ႔နဲ႔ တြဲဖက္ သုုံးေဆာင္နုုိင္ပါတယ္.......။
Enjoy !!!!!!
နုိ႔မလုိင္
Fresh milk ၁ ပိႆာ(မလုုိင္လုုံး လုုပ္ရန္)
Fresh milk ၅၀ သား ( မလုုိင္လုုံး စိမ္ရန္) ..
သၾကား ၁.၅ ခြက္
ေရ ၄.၅ ခြက္
ရွာလကာရည္ (သုုိ႔) သံပုုရာ ရည္ ၂ Tbs
Pressure cooker အုုိးထဲသုုိ႔ သၾကားနွင္႔ ေရကုုိထည္႔ျပီးဆူေအာင္တည္ပါ။ အုုိးဆူလ်င္ မီးဖုုိေပၚမွခ်ထားပါ။
မလုိင္လုံးစိမ္ရန္ နုုိ႔ ၅၀ သားကုုိ မလုိင္တက္ျပီး ျပစ္လာသည္အထိၾကိဳထားပါ။
ႏြားနုုိ႔ ၁ ပိႆာ ကုုိ မီးေအးေအးျဖင္႔ ဆူလာသည္အထိၾကဳိပါ။ ၅ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ပြက္ဆူေနပါေစ။ နုုိ႔အုုိးဆူေနခ်ိန္တြင္ နုုိ႔မ်ားေ၀မၾကေစရန္ ဂရုုျပဳပါ။အုုိးမကပ္ေစရန္ သစ္သားေရာင္းမျဖင္႔မၾကာခဏေမႊေပးပါ။
နုုိ႔အုုိးေတာ္ေတာ္ေလးဆူလာခ်ိန္တြင္ ရွာလကာရည္ (သုုိ႔) သံပုုရာ ရည္ ကုုိ တဇြန္းခ်င္းထည္႔ပါ။ တဇြန္းထဲ႔ တခါေမႊပါ။
တေျဖးေျဖးနုုိ႔ရည္မ်ားၾကဲလာျပီး နုုိ႔အဖတ္ကေလးမ်ားကြဲလာပါလိမ္႔မည္။နုုိ႔ရည္ အျဖဴေရာင္မွတဆင္႔ အစိမ္းနုုေရာင္ အရည္ၾကည္ သုုိ႔ ေျပာင္းျပီး နုုိ႔ဖတ္အျဖဴေရာင္မ်ားတက္လာပါလိမ္႔မည္။
ထုုိအေနအထားတြင္ အုုိးကုုိမီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။ဇကာ တခုုတြင္အ၀တ္ပါးတခုုခံျပီး နုုိ႔ရည္ၾကည္မ်ားကုုိစစ္ထုတ္လုုိက္ပါ။
ရွာလကာရည္ (သုုိ႔) သံပုုရာ ရည္အနံ႔မ်ားေပ်ာက္ေစရန္ အ၀တ္ခံလ်က္ ေရေဆးခ်ပါ။ အ၀တ္ပါးထဲတြင္ရွိေနေသာ နုုိ႔ခဲဖတ္မ်ား ထဲမွ အရည္မ်ား မက်န္ေစရန္ အ၀တ္စ ၏ အနားမ်ားကုုိ စုုကုုိင္ျပီး ညွစ္ပါ။
ေရကုုန္သြားျပီဆုုိလ်င္ အ၀တ္ပါးထဲမွ နုုိ႔ခဲ ကုုိ ဘန္းတခုုထဲသုုိ႔ထည္႔ျပီး လက္ျဖင္႔ေသေသခ်ာခ်ာ ဖိနယ္ေပးပါ။
ေျခထားေသာနုုိ႔ခဲအနည္းငယ္ကုုိ ယူ၍ လက္ညွဳိး နွင္႔လက္မၾကားတြင္ထည္႔ျပီးလုုံးၾကည္လုုိ႔ အလုုံးပုုံစံရျပီဆုုိလ်င္မိမိ စိတ္ၾကိဳက္ အေနအထား အတုုိင္း အလုုံးေလးမ်ားျပဳပါ။
တေခါက္ဆူထားျပီးျဖစ္တဲ႔ pressure cooker ကုုိ အဖုုံးဖြင္႔ျပီးဆူေအာင္ျပန္တည္ပါ။ ဆူလာလ်င္ နုုိ႔ခဲအလုုံးေလးမ်ားကုုိ ထည္႔ပါ။မိမိ လုုံးထားတဲ႔ size ေပၚမူတည္ျပီး အလုုံးအရည္အတြက္ကုုိ သတိျပဳျပီးထည္႔ပါ။( မလုုိင္လုုံး၏ size မွာ ၂ ဆၾကီးလာမွာျဖစ္ေသာေၾကာင္႔) ။ အုုိးေသးလ်င္ ၂ ၾကိမ္ ခြဲတည္ပါ။ အဖုုံးလုုံေအာင္ ေသခ်ာဖုုံးျပီး ၁၀ မိနစ္ တည္ပါ။
၁၀ မိနစ္ခန္႔အၾကာ pressure cooker အသံျမည္ျပီး ေတာ္ေတာ္ေလးဆူလာလ်င္ အုိးကုုိမီးဖုုိေပၚမွခ်ပါ။အဖုံးဖြင္႔ျပီး မလုိင္လုံးေလးမ်ားကုုိဆယ္ယူပါ။အုိးထဲမွဆယ္ယူလ်င္ သၾကားရည္ကုုိပါ ပါေအာင္ခပ္ယူပါ။ bowl တလုံးထဲတြင္ ထည္႔ပါ။
သၾကားရည္ထဲတြင္ရွိေနေသာ မလုိင္လုံးေလးမ်ားကုုိတလုံးခ်င္းစီဆယ္ယူျပီးသၾကားရည္မ်ားထြက္ေစရန္
လက္နွင္႔အသာဖိပါ။
(သၾကားရည္အကုုန္ထြက္စရာမလုိပါ၊ အခ်ိဳေပါ႔ရန္အတြက္သာ။အကယ္၍အခ်ိဳၾကိဳက္ပါက သၾကားရည္စစ္ရန္မလုိပါ)။ ပုိေသာ သၾကားရည္ကုုိ နုုိ႔ခဲလက္က်န္ရွိေနေသးလ်င္ ျပန္သုုံး၍ရပါသည္။
သၾကားရည္စစ္ျပီးသားမလုိင္လုံးေလးမ်ားကုုိ မလုိင္လုံးစိမ္ရန္ ဆူေအာင္တည္ထားေသာ နုိ႔အုုိးထဲသုုိ႔ထည္႔ျပီး ဆူေအာင္ျပန္တည္ပါ။ (နုိ႔မ်ား မလုိင္လုံးအတြင္း၀င္ေစရန္)။ အုိးဆူလာလ်င္မီးဖုိေပၚမွခ်ထားပါ။
ရရွိလာေသာ နုိ႔ရည္စိမ္ထားသည္႔ မလုိင္လုံးေလးမ်ားကုုိ ပူပူေႏြးႏြး ဒါမွမဟုတ္ ေရခဲေသတၱာ ထဲထည္႔ျပီးေအးေအးေလးသုံးေဆာင္နုိင္ပါတယ္။ တကယ္လုိ႔ အီအီေမႊးေမႊးေလး စားခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ႔ အဲဒီအုိးထဲကုုိ rose water တစက္နွစ္စက္နဲ႔ almond nuts ေလးေတြကုုိပါးပါးလွီးျပီးထည္႔ၾကိဳနုိင္ပါတယ္....
Enjoy !!!!!!!!
ဆီထမင္း
ဆီထမင္းထုိးရန္အတြက္ လုုိအပ္တာေတြကေတာ႔ .....
ေကာက္ညွင္းဆန္ ၂ ခြက္ခြဲ
ေရ ၃ ခြက္
ဆား ၁ Tsp
ဂ်င္း ၁ ျပား (ပါးပါးလွီးပါ)
ၾကက္သြန္နီ ၅ ဥ (ပါးပါးလွီးထားပါ) (ဆီထမင္းနွင္႔ တြဲဖက္စားရန္)
ပုဇြန္ေျခာက္ ၁၀ သားခန္႔ ( ၾကိတ္ထားပါ)(ဆီထမင္းနွင္႔ တြဲဖက္စားရန္)
ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၄ ဇြန္း
နႏြင္း ၁.၅ Tsp
ေကာက္ညွင္းဆန္ကုိေရေဆးထားပါ။
ဒယ္အုုိးတလုံးတြင္ ဆီကုုိ က်က္ေနေအာင္တည္ပါ။ ဆီပူလာလ်င္ နႏြင္း ႏွင္႔ ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္မ်ားကုုိ
( ၁ Tbs စာခ်န္ျပီး) ဆီသပ္ပါ။
( ၁ Tbs စာခ်န္ျပီး) ဆီသပ္ပါ။
ၾကက္သြန္ဖတ္ေလးမ်ားေရႊညုိေရာင္သမ္းလာလ်င္ ၾကက္သြန္ဖတ္ေလးမ်ားကုုိဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္ထားပါ။
ဒယ္အုိးထဲရွိ ဆီမ်ားထဲမွ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၂ ဇြန္းစာကုိဖယ္ထုတ္ျပီး အုုိးထဲမွ လက္က်န္ဆီနဲ႔ ၁ Tbs ၾကက္သြန္တုိ႔ကုုိ ဆီသပ္ပါ။ ဂ်င္း ထည္႔ပါ။ ရနံ႔ေမႊးလာလ်င္ ေရေဆးထားေသာ ေကာက္ညွင္းကုုိ ထည္႔ပါ။ ဆားထည္႔ပါ။ ေသေသခ်ာခ်ာ သမေအာင္ေမႊပါ။
ေသခ်ာသမသြားျပီဆုိလ်င္ ေရထည္႔ပါ။ မီးကုုိ mediumႏွင္႔ low ၾကား မွာထားပါ။ ၃ မိနစ္ခန္႔ အဖုံး အုပ္ထားပါ။ ေကာက္ညွင္းဆန္မ်ားအားလုံးေရစုပ္သြားျပီး အုိးထဲတြင္ ေရမက်န္ ေတာ႔ခ်ိန္တြင္ အဆက္မျပတ္ ၃ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးပါ။
မီးေအးေအးျဖင္႔ ခဏျပန္အဖုံးဖုံးထားပါ။ ဆန္လုံးထဲတြင္ အဆံ မက်န္ေတာ႔လ်င္ တဖက္သုိ႔လွန္ပါ။ (ဆန္လုံးထဲတြင္ အဆံ က်န္ေနေသးပါက ေရ အနည္းငယ္ေတာက္ေပးျပီး အဖုံးျပန္အုပ္ထားပါ)။
မ်က္ႏွာျပင္ႏွစ္ဘက္လုံး ခ်ဳိး (ဂ်ဳိး) ရေစရန္ အုုိးထဲ၌ တဖက္လ်င္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ထားျပီး ပုံစံမပ်က္ တဖက္စီလွန္ေပးပါ။
ေကာက္ညွင္းဆန္ေလးမ်ားလဲ အိျပီး ခ်ဳိးရနံ႔ ေလးလည္းေမႊးလာလ်င္ ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ထဲသုိ႔ ပုံစံမပ်က္ထည္႔ပါ။
အသင္႔ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ၊ ၾကိတ္ထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္ ၊ ငါးရံ ႔ေျခာက္ မီးဖုတ္ ေမႊးေမႊးေလးမ်ားနဲ႔ တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္....။
Enjoy !!!!!
ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ
ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ ကလည္းခဏ ခဏ လုပ္စားျဖစ္တဲ႔ အမယ္ပါဘဲ...
လုပ္ရတာလည္းလြယ္တယ္.. စားရတာလည္းျမိန္တယ္ေလ...
ဆီခ်က္လုပ္ဖုိ႔ လုိအပ္တာေတြကေတာ႔.....
၀က္သား (ေပါင္သား) ၅၀ သား
အေနာက္ရည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္း
ဆား အနည္းငယ္
ေရ ၁ လီတာ
အားလုံးကုုိ အုိးတလုံးတြင္ထည္႔ျပီး ၀က္သားနူးအိသည္အထိ ျပဳတ္ပါ။ ေရ မခမ္းသြားေစရန္ သတိျပဳပါ။
၀က္သား နူးအိသြားျပီဆုိလ်င္ အုိးထဲမွ ၀က္သားကုိဆယ္ယူျပီး ကပ္ေနေသာ၀က္ဆီဖတ္မ်ားကုုိ ဖယ္ထုတ္ျပစ္ထုိက္ပါ။
၀က္သားမ်ားကုိ အသားႏႊင္ျပီးနုတ္နုတ္စင္းထားပါ။ ဒယ္အုိးထဲတြင္ ရွိေသာ ၀က္သားျပဴတ္ရည္ကုုိ လည္းပန္းကန္တလုံးထဲသုုိ႔ လွယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ ၃ Tbs ( ရြရြ ေလးေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၃ ပင္ (ရိတ္ရိတ္လွီးထားပါ)
Flat Noodle ၁ ကဒ္
ေခါက္ဆြဲကုိ စားခါနီးမွျပဴတ္ပါမယ္။
ေနာက္ထပ္ ၀က္သား (ေပါင္သား) ၃၀ သားခန္႔ (အတုံးခပ္ေသးေသးလွီးျပီး ဒယ္အုိးပူပူမွာ ၀က္ဆီမ်ား
ထြက္လာေအာင္ လွိမ္႔ပါ။ ၀က္ဆီမ်ားထြက္လာျပီး ၀က္သားမ်ားေျခာက္ျပီးလိပ္လာပါက ဆယ္ထုတ္ထားပါ။
၀က္သားမွထြက္လာေသာ အဆီမ်ားကုိလည္း ပန္းကန္တလုံးထဲသုိ႔ လွယ္ထားပါ)။
( ဒီ ၀က္သားေၾကာ္ေလးနဲ႔ တြဲစားၾကည္႔ ... အရသာ ရွိမွရွိ )
ကဲ ... အားလုံး ready ပါ.....
ေခါက္ဆြဲကုုိ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ၅ မိနစ္ေလာက္ျပဴတ္ပါ။ ( ေခါက္ဆြဲ အေျပာ႔ အမာ ကုိယ္ႏွစ္သက္သလုိ)
ေရစစ္ပါ။
ျပဴတ္ျပီးသားေခါက္ဆြဲကုိ bowl တလုံးထဲထည္႔ ။
၀က္သား ေၾကာ္ထားတဲ႔ဆီကုိ 3 Tbs ( မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလုိ) ထည္႔ပါ။
နုတ္နုတ္စင္းထားတဲ႔ အသားကုုိ တ၀က္ထည္႔ပါ။
၀က္သားျပဳတ္ထားတဲ႔ အရည္ကုုိ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး တဇြန္း ( မိမိ ႏွစ္သက္သလုိ) ထည္႔ပါ။
ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ မြမြေလးေတြ ထည္႔ပါ၊ (အနည္းငယ္ခ်န္ထားပါ)
အားလုံးသမသြားေအာင္ ဖြဖြေလးနယ္ပါ။ အခ်ိဳ အငံ မိမိႏွစ္သက္သလုိလည္႔ပါ။
နယ္ျပီးသားေခါက္ဆြဲကုုိ မိမိတည္ခင္းမည္႔ ပန္းကန္သုိ႔ ေျပာင္းထည္႔ျပီး ခ်န္ထားေသာၾကက္သြန္ေၾကာ္ေထာင္းကုိျဖဴးပါ။
နုတ္နုတ္စင္းထားေသာ အသားတ၀က္ကုိျဖဴးပါ။
ေနာက္ဆုံး ရိတ္ရိတ္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကုိျဖဴးပါ။
Enjoy !!!!
မုန္လာဥ ကိတ္
Dimsum ဆုိင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ရနုိင္တဲ႔ အမယ္တမ်ဳိးပါ။
အားလုံး ၾကဳိက္ၾကမွာပါ။
လုပ္ရတာလည္းေတာ္တာ္ေလးလြယ္ပါတယ္....။
လုိအပ္တာေတြကေတာ႔...
မုန္လာဥ ျဖဴ ၆၀၀ g ( ျခစ္ျပီးသား)
ဆန္မွဳန္႔ ၃၀၀ g
ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ၃ Tbs
Potato starch ၁ Tbs
ေရ ၃၀၀ ml
ဆား အနည္းငယ္
တရုုတ္၀က္အူေခ်ာင္း ၁ ေခ်ာင္း ( စဥ္းထားပါ)
ရွီတာကဲ မွဳိ ၂ ပြင္႔ (ေရစိမ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ)
ပုဇြန္ေျခာက္ ၂ Tbs (ေရစိမ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ)
၀က္သား (ေပါင္သား) ၂၀ သားခန္႔ (ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားပါ)
(၀က္သားမထည္႔ခ်င္လည္းရပါတယ္)
ေျပာင္းမွဳန္႔ မုန္႔နဲ႔လူးျပီးေၾကာ္ရန္
ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ သင္႔သလုိ
အခ်ိဳအငံ သင္႔သလုိ
ေရ ၊ ဆန္မွဳန္႔ ၊ ေကာက္ညင္းမွဳန္႔ ၊ potato starch ၊ ဆား အနည္းငယ္တုိ႔ကုိ အားလုံးေရာျပီးေဖ်ာ္ထားပါ။
ဒယ္အုိးတလုံးတြင္ ဆီ ကုိ အပူေပးျပီး ဆီပုူလာလ်င္ စဥ္းထားေသာ ၀က္အူေခ်ာင္း ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ၊ မွဳိ ၊ (၀က္သား) တုိ႔ကုိ ထည္႔ေမႊပါ။ အခ်ဳိအငံ ၊ ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ ထည္႔ပါ။ အနံ႔ ေမႊးလာလ်င္ ျခစ္ထားေသာ မုန္လာဥ မ်ားကုုိ ထည္႔ျပီး ေပ်ာ႔အိလာသည္အထိ ေမႊေပးပါ။ မုန္လာဥ ေလးမ်ား ေပ်ာ႔ျပီးနူးညံ႔ လာလ်င္ ေဖ်ာ္ထားေသာ မုန္႔ႏွစ္ရည္ကုိထည္႔ေမႊပါ။အဆက္မျပတ္ေမႊေပးပါ။ လုိအပ္လ်င္ ေရ နဲနဲ ထည္႔ေပးပါ။ေပ်ာ႔အိေစးကပ္ေသာ အေနအထားဆုိရင္ရပါျပီ။
မိမိေပါင္းမည္႔ခြက္တြင္ ဆီစိမ္စကၠဴ ခင္းျပီး မုန္႔ႏွစ္မ်ားကုိျဖန္႔ထည္႔ပါ။မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ညွိပါ။ေပါင္းအုိးအတြင္းထည္႔၍ ၄၅ မိနစ္/ ၁ နာရီ ေပါင္းပါ။
၀ါးတုုတ္တံေလးျဖင္႔ထုုိးၾကည္႔လုိ႔ မုန္႔သားက်က္ျပီဆုိလ်င္ ေပါင္းအုုိးထဲမွ ထုတ္ယူျပီး မိနစ္ ၂၀ ခန္႔အေအးခံထားပါ။
ရရွိလာေသာ မုန္႔ ခ်ပ္ေလးမ်ားေပၚ သုိ႔ ေျပာင္းမွဳန္႔ကုိနွံ႔စပ္ေအာင္ျဖဴးပါ။(သုိ႔) သုတ္လိမ္းပါ။(ခပ္ပါးပါး)
မုန္႔ခ်ပ္ေလးမ်ားကုိ အစီအရီ ထည္႔ျပီး တဖက္စီနီရဲၾကြပ္ရြလာသည္အထိ အုိးကင္းပူတုိက္ပါ။
နွစ္ဖက္လုံးအနားေလးမ်ား ၾကြပ္ၾကြပ္ရြရြေလးျဖစ္လာျပီဆုိလ်င္ ပန္းကန္ထဲသုိ႔ေျပာင္းထည္႔ျပီး Chilli sauce ျဖင္႔တြဲဖက္ သုံးေဆာင္နုိင္ပါျပီ....။
Enjoy!!!!
အုန္းနုိ႔ေခါက္ဆြဲ ( ၁၅ - ၂၀ ပြဲစာ)
ဒီ အုန္းနုိ႔ ေခါက္ဆြဲ ဟင္းရည္ကုိ အရည္က်ဲက်ဲ ဘဲ ခ်က္ပါတယ္..
ကြ်န္မ တုိ႔ တမိသားစုလုံး ဟင္းရည္ျပစ္ရင္ မစားတတ္ၾကပါဘူး....
ဟင္းရည္က်ဲဘုိ႔ အတြက္.. ပဲေရာ.. အုန္းနုိ႔ ေရာ ေတာ္ေတာ္ေလး ေလ်ာ႔ထားရပါတယ္..
ဒါေပမဲ႔ .. အရည္က်ဲက်ဲေလးနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးလည္းစားေကာင္းပါတယ္...
ေကာင္း မေကာင္း ..လက္ေတြ ႔ လုပ္စားၾကည္႔ ၾကပါေနာ္...
ဟင္းရည္အတြက္ လုိအပ္တာေတြ....
ၾကက္သား အရြယ္ေတာ္ ၁ေကာင္ခြဲ
( ေျခေတာက္ရုိး၊ ေပါင္ျခံ ရုိး သပ္သပ္ဖယ္ျပီးျပဳတ္ထားပါ )
အုန္းသီး ၁ လုံး
( ျခစ္ျပီး အရည္ညွစ္ထားပါ ။ အုန္းနုိ႔ ဦးရည္ ကုုိသပ္သပ္ဖယ္ထားပါ ။ အုန္းနုိ႔ ေႏွာင္းရည္ကုိ 600 ml ရေအာင္ညွစ္ပါ)။
ပဲမွဴန္႔ အစိမ္း ၇၅ ဂရမ္ ( ၁၅၀ ဂရမ္ အထုပ္ရဲ ႔တ၀က္)
( ေရ 300 ml နဲ႔ ေရာျပီးေဖ်ာ္ထားပါ )
ဆား လုိအပ္သလုိ
အရသာမွဴန္႔ လုိအပ္သလုိ
ၾကက္သားမ်ားကုိ ဆား ၊ အရသာမွဳန္႔ ၊ ဆႏြင္း တုိ႔ျဖင္႔ နယ္ထားပါ။
( ငံျပာရည္ ျဖင္႔ နယ္လ်င္လည္းရပါသည္ )
ဆီ ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၃ဇြန္းကုိ က်က္ေအာင္အပူေပးျပီး ၾကက္သြန္ နီ ေထာင္းျပီးသား 3 Tbs ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းျပီးသား 1Tbs ၊ ငရုပ္သီးပြေျခာက္ ေထာင္းျပီးသား 1 Tbs တုိ႔ျဖင္႔ ေမႊးျပီးၾကြပ္ရြ လာသည္အထိ ဆီသပ္ပါ။
နယ္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကုိထည္႔ျပီး နူးအိျပီး ဆီျပန္လာေအာင္ ခ်က္ပါ။ရရွိလာေသာ ၾကက္သားဟင္းကုိ ဟင္းပန္းကန္ တလုံးထဲသုိ႔ေျပာင္းထည္႔ထားျပီး ၾကက္သားခ်က္ထားေသာ အုိးထဲသုိ႔ ၾကက္ရုိးျပဳတ္ရည္ ဇလုံအလတ္ ၃ ဇလုံခန္႔ကုိထည္႔ပါ။ ျပီးလ်င္ ဟင္းရည္ခ်က္မည္႔အုိးထဲသုိ႔ ေျပာင္းထည္႔ပါ။
ဟင္းရည္အုိးကုိ ဆူေအာင္တည္ထားပါ။
ေဖ်ာ္ထားေသာ ပဲမွဳန္႔ အရည္ကုိစစ္ျပီးထည္႔ပါ။
အုိးကုိ မၾကာခဏ ေမႊ ေပးပါ။
( ပဲမ်ား အနယ္ထုိင္ျပီး အုိးမကပ္ေစရန္ )။
ပဲရည္အုိး ေတာ္ေတာ္ေလးဆူလာျပီး ပဲစိမ္းနံ႔ ေပ်ာက္ျပီ ဆုိလ်င္ အုန္းနုိ႔ ဦးရည္ ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၃ဇြန္း (သုိ႔) ဘူးထဲမွ အုန္းနုိ႔ 3 Tbs ႏွင္႔ အုန္းနုိ႕ ေႏွာင္းရည္ 600 ml ကုိေရာပါ။
ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္းထဲမွ ၃ ဇြန္း(Tbs) ခန္႔ ကုုိ အဆီေရာ အႏွစ္ပါ ပါေအာင္ခပ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ဟင္းရည္အုိးထဲသုိ႔ေရာပါ။
အုန္းနုိ႔ အနံ႔ ေလးေမႊးအီလာျပီဆုုိလ်င္ အျပစ္အက်ဲ အေပါ႔ အငံ ကုုိ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သလုိထည္႔ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ မီးေအးေအး နဲ႔ ဆက္တည္ထားပါ။
မုန္႔ဖတ္နဲ႔ ထည္႔စားမဲ႔ အမယ္ေလးေတြ ျပင္ဆင္ပါမယ္.....
ေခါက္ဆြဲဖတ္..... ၁ ပိႆာ
ေခါက္ဆြဲဖတ္ ေၾကာ္ရန္ ..... ၃၀ သားခန္႔
ဆီ ... ခပ္မ်ားမ်ား
ဘဲဥ .... ၄ လုံး ျပဳတ္ျပီးစိတ္ထားပါ
ၾကက္သြန္နီ ... မိမိႏွစ္သက္သလုိ (ပါးပါးလွီးထားပါ)
သံပုရာသီး ..... မိမိ ႏွစ္သက္သလုိ
ငရုပ္ေလွာ္မွဳန္႔ ..... မိမိ ႏွစ္သက္သလုိ
ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္း
ေခါက္ဆြဲဖတ္ကုုိ ဆီပူပူ မ်ားမ်ားမွာ ေရႊညိဳေရာင္ရေအာင္ ေၾကာ္ထားပါ။
ကဲ.... တပြဲစာ ျပင္မယ္ေနာ္..
ၾကက္သားဟင္းထဲက အဆီကုိေတာ႔ မိမိႏွစ္သက္သလုိထည္႔ေပါ႔ေနာ္....
Enjoy !!!!
ဖက္ထုပ္ ဆီခ်က္
အလြယ္တကူ လုပ္စားလုပ္ရတဲ႔ အမယ္ တမ်ိဳးပါ။ ready made ဖက္ထုပ္ ေတြ ရွိေနလုိ႔က ေတာ႔ မိနစ္ ၂၀ အတြင္း ျပီးေစမွာပါ ..။
မနက္စာ အေနနဲ႔ စားလုိ႔ ရသလုိ ေန႔ခင္းအဆာေျပ ေလးစားလုိ႔လဲ အဆင္ေျပ ေစပါတယ္ ..။
တကူးတက ၀ယ္စားေနစရာမလုိဘဲ .. အေရးေပၚ လုပ္စားလုိ႔ ရတဲ႔ အျပင္ အရသာ လဲ တကယ္ေကာင္းလုိ႔ လုပ္နည္းေလး မ ွ်ေ၀ လုိက္တာပါ ..။
Ready made ဖက္ထုပ္ ေတာ႔ ၀ယ္ထားေပါ႔ေနာ္ :P
လုိအပ္တာ ေတြ ...
Ready made ဖက္ထုပ္ ၁၅ ခုု
မညက္ တညက္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
ကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္လုပ္ရန္ ပဲ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္းခန္႔
အေနာက္ရည္ အျပစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
အၾကည္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ၊
ေရ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ ျမိတ္ ၅ ပင္ခန္႔ကုိ ရိ္တ္ရိတ္ လွီးထားပါ ။
( အခ်ိဳ ၊အငံ ကေတာ႔ အေနာက္ရည္မွာေရာ၊ Ready made ဖက္ထုပ္မွာေရာ ပါျပီးသာမုိ႔ ထပ္မထည္႔ေတာ႔ပါဘူး)
ready made ဖက္ထုုပ္ ၁၅ ခုု ကုိ ေပါင္းအုိးႏွင္႔ ၁၀ မိနစ္ ခန္႔ ေပါင္းပါ ( အသားစိမ္းဆုိလ်င္ အထဲမွ အသားက်က္ေအာင္ ေပါင္းပါ)။
မညက္တညက္ ေထာင္းထားသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္လုပ္ရန္ ပဲ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၂ ဇြန္းခန္႔
( ဆႏြင္းမထည္႔ရ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္လုပ္ျပီး... ဆီသပ္သပ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္သပ္သပ္ ခြဲထားပါ။
( ဆီခ်က္ခ်က္ထားေသာ ဒယ္အုိးကုိ မေဆး ပါနဲ႔ဦး)
( ဆႏြင္းမထည္႔ရ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္လုပ္ျပီး... ဆီသပ္သပ္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္သပ္သပ္ ခြဲထားပါ။
( ဆီခ်က္ခ်က္ထားေသာ ဒယ္အုိးကုိ မေဆး ပါနဲ႔ဦး)
ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေသာ ဒယ္အုိးအလြတ္ထဲကုိ အေနာက္ရည္ အျပစ္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
အၾကည္ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ၊ ေရ စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း ထည္႔ျပီး အပူ ေပးပါ။
ပူလာလ်င္ ပန္းကန္လုံးထဲ ေျပာင္းထည္႔ထားပါ ။
ပူလာလ်င္ ပန္းကန္လုံးထဲ ေျပာင္းထည္႔ထားပါ ။
ၾကက္သြန္နီ မိတ္ ကုိ ရိ္တ္ရိတ္ လွီးထားပါ ။
စားခါနီး ပြဲျပင္ေတာ႔ မယ္ ဆုိလ်င္ .. ေပါင္းထားေသာ ဖက္ထုပ္ ကုိ ပန္းကန္အတြင္းထည္႔ ၊ အေနာက္ရည္ mixture ဆမ္း ၊ ဆီခ်က္မွ ဆီ ဆမ္း၊ ၾကက္သြန္ ဆီခ်က္ ျဖဴး ၊ ၾကက္သြန္မိတ္ ျဖဴး ျပီး သုံးေဆာင္နုိင္ပါျပီ ရွင္႔ ။
Enjoy !!!
၀က္ေခါက္ကင္ (၀က္ေခါက္ေၾကာ္)
၀က္သား ၃ ထပ္သား၊ ဗုုိက္သားနုုနုု ( ၀က္ အမ) ၈၀ သား အျပား ၁ ျပား
ရွာ လာကာ ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ေရ ၀က္သား တ၀က္ျမဳတ္ရုုံ
ျပဳလုုပ္ပုုံ
၀က္သား ၃ ထပ္သား၊ ဗုုိက္သားနုုနုု ( ၀က္ အမ) ၈၀ သား အျပား ၁ ျပား ကုုိ အရိအရြဲ မ်ား ၊ အေခါက္ေပၚမွ အညစ္အေၾကးမ်ား ကုုိ ေသခ်ာ သန္႔ရွင္းေရး လုုပ္ ျပစ္ပါ။
ဒယ္အုုိး တလုုံး ထဲမွာ ေရထည္႔၊ ဆား ၊ ရွာလကာရည္ထည္႔ပါ။
အေခါက္ဖက္ကုုိ အေပၚထား့ျပီး အသားထည္႔ျပီး ပထမ တခါ ဆူ ကုုိ အဖုုံး ပိတ္ျပီး တည္ပါတယ္ ။
ဆူလာရင္ အေခါက္ကုုိ ေအာက္ဘက္ထားျပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါတယ္ ။ ( အဖုုံးဖြင္႕)
ျပီးရင္ အသားဖက္ကုုိ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါတယ္ ။
ေနာက္ ၅ မိနစ္ကုုိ အေခါက္ ကုုိ ေအာက္ဖက္ထားျပဳတ္ပါတယ္။ ( အေခါက္ကုုိ ခက္ရင္းနဲ႔ ထုုိးၾကည္႔ရင္ လြယ္ကူစြာ နစ္၀င္ေနပါျပီ)
ေနာက္ဆုံး ၇ မိနစ္ ခန္႔ ကုုိ ေတာ႔ အေခါက္ကုုိ အေပၚမွာ ထားျပီး ျပဴတ္ပါတယ္။ ( အေခါက္က ေပ်ာ႔အိ မေနဘဲ တင္းတင္း ေတာင္႔ေတာင္႔ ရွိေနရပါတယ္။
အုုိးထဲက ဆယ္ယူျပီး ဇကာ ထဲ ေျပာင္းျပီး ခက္ရင္း နဲ႔ ေနရာအႏွံ႔ ထုုိးျပီး ထြက္လာတဲ႔ အရည္ေတြကုုိ Kitchen towel နဲ႔ သုတ္ကာ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ေလသလပ္ ထားပါတယ္။( ေအာက္ပုုံ)။
ခက္ရင္း နဲ႔ ထုုိး တဲ႔ အခါ အဆီ လႊာ ထိ မထုုိးမိေအာင္ သတိျပဳပါ။
၀က္ေခါက္ကင္ (၀က္ေခါက္ေၾကာ္)
၀က္သား ၃ ထပ္သား၊ ဗုုိက္သားနုုနုု ( ၀က္ အမ) ၈၀ သား အျပား ၁ ျပား
ရွာ လာကာ ရည္ စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ေရ ၀က္သား တ၀က္ျမဳတ္ရုုံ
ျပဳလုုပ္ပုုံ
၀က္သား ၃ ထပ္သား၊ ဗုုိက္သားနုုနုု ( ၀က္ အမ) ၈၀ သား အျပား ၁ ျပား ကုုိ အရိအရြဲ မ်ား ၊ အေခါက္ေပၚမွ အညစ္အေၾကးမ်ား ကုုိ ေသခ်ာ သန္႔ရွင္းေရး လုုပ္ ျပစ္ပါ။
ဒယ္အုုိး တလုုံး ထဲမွာ ေရထည္႔၊ ဆား ၊ ရွာလကာရည္ထည္႔ပါ။
အေခါက္ဖက္ကုုိ အေပၚထား့ျပီး အသားထည္႔ျပီး ပထမ တခါ ဆူ ကုုိ အဖုုံး ပိတ္ျပီး တည္ပါတယ္ ။
ဆူလာရင္ အေခါက္ကုုိ ေအာက္ဘက္ထားျပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါတယ္ ။ ( အဖုုံးဖြင္႕)
ျပီးရင္ အသားဖက္ကုုိ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ပါတယ္ ။
ေနာက္ ၅ မိနစ္ကုုိ အေခါက္ ကုုိ ေအာက္ဖက္ထားျပဳတ္ပါတယ္။ ( အေခါက္ကုုိ ခက္ရင္းနဲ႔ ထုုိးၾကည္႔ရင္ လြယ္ကူစြာ နစ္၀င္ေနပါျပီ)
ေနာက္ဆုံး ၇ မိနစ္ ခန္႔ ကုုိ ေတာ႔ အေခါက္ကုုိ အေပၚမွာ ထားျပီး ျပဴတ္ပါတယ္။ ( အေခါက္က ေပ်ာ႔အိ မေနဘဲ တင္းတင္း ေတာင္႔ေတာင္႔ ရွိေနရပါတယ္။
အုုိးထဲက ဆယ္ယူျပီး ဇကာ ထဲ ေျပာင္းျပီး ခက္ရင္း နဲ႔ ေနရာအႏွံ႔ ထုုိးျပီး ထြက္လာတဲ႔ အရည္ေတြကုုိ Kitchen towel နဲ႔ သုတ္ကာ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ေလသလပ္ ထားပါတယ္။( ေအာက္ပုုံ)။
ခက္ရင္း နဲ႔ ထုုိး တဲ႔ အခါ အဆီ လႊာ ထိ မထုုိးမိေအာင္ သတိျပဳပါ။
ေၾကြပန္းကန္ or ပလက္စတစ္ ဘန္း ထဲမွာ ရွာလကာရည္ နဲ႔ ဆား အနည္းငယ္ေဖ်ာ္ ထားပါ ။( သံ or စတီး မသုုံးပါ)
ေလသလပ္ထားတဲ႔ ၀က္ေခါက္ေပၚ မွာ ေနရာႏွံ႔ ေအာင္ လက္ နဲ႔ သုုပ္ လိမ္းပါ။
ျပီးရင္ အေခါက္ထဲ စိမ္႔၀င္ေစရန္ တဖပ္ဖပ္ ရုုိက္ေပးပါ။
ေျခာက္သြားသည္အထိ။
ျပီး ရင္ ဇကာ အုုပ္ျပီး တည ေလသလပ္ ခံပါ။
ေနာက္တေန႔ မနက္တြင္ အေခါက္ေနရာခ်န္ ၊ ေအာက္ပုုိင္းကုုိ အလူမီနီယမ္ ပတ္ျပီး ၊ နပူပူမွာ ေနလွန္းပါ။ ၃ ရက္ ခန္႔ လွန္းပါ။ ေနလွန္းျပီး ခ်က္ခ်င္းေၾကာ္တာ ပုုိေကာင္းသည္။
( ျပန္သိမ္းရင္ ေလလုုံေအာင္ ၊ အစုုိမျပန္ေအာင္ လုုပ္ျပီး ေရခဲေသတၱာ ထဲ ထည္႔သိမ္းပါ။ )
ေနပူထဲမွ ရုုတ္လာေသာ ၀က္သားကုုိေၾကာ္ေတာ႔မယ္ ဆုုိလ ွ်င္ အေခါက္ဖက္တြင္ ဆီ ထြက္ေနပါက သုတ္ျပစ္ျပီး လက္ထဲတြင္ ဆား အနည္းငယ္ ယူကာ အေခါက္ေပၚတြင္ နာနာ ပြတ္တုုိက္ ေပးပါ။
ျပီးရင္ ဆား မ်ားကုုန္ေအာင္ ဖယ္ထုုတ္ျပစ္ပါ။
ျပီးရင္ ေအာက္ အသားမျပတ္ေအာင္ အေခါက္ ဘက္ကုုိ လွီးပါ။
ေၾကာ္မဲ႔ ဒယ္ ထဲမွာ ဆီ ကို ထည့္ ၊ ေအာက္ ခံ တခု ထား ၿပီး အေခါက္ျမဳပ္ ေအာင္ တင္ၿပီး မီး အနိမ့္ ဆုံး ထား တေျဖးေျဖး ဆီ အပူေပးပါ ။ အသား တုံး အေျခ မွာ ဆီပူ အျမႇဴပ္ ေလး ေတြ စီ လာ ၿပီး အသံ ျမည္ လာတာ ၇ မိနစ္ခန္႕ၾကာလ ွ်င္ ဆီ တဝက္ ေလ်ာ့ ၊ ။ အခံ ကို ဖယ္ၿပီး ။ဆီ အပူ ဂိတ္ဆုံး တင္ၿပီး အခါက္ ဘက္ ကုုိဆီ ႏွစ္ၿပီး ရွဲ ကနဲ ေၾကာ္ပါ ။
အေခါက္ ဘက္နီ လာရင္ အသား ဘက္ကို ေၾကာ္ပါ။
အေခါက္ ႂကြပ္တဲ့ အထိ ေၾကာ္ပါ။
လာလည္သြားျပန္ၿပီေနာ္...မေခ်ာေရ...း)
ReplyDeleteMa , I visited ur blog. I like all ur receipe !
ReplyDeleteမမ ေရ .. အလည္ေရာက္ခဲ့ပါတယ္... မမ လုိ မုန္ ့ေတြလုပ္တတ္ခ်င္ပါတယ္ ..
ReplyDelete