လြယ္ကုူတဲ႔ ဟင္းအတြဲ အစပ္ေလးေတြ...

မအားတာနဲ႔ ဘဲ ဘာမွမတင္ျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ေလးၾကာသြားပါတယ္...
ဟင္းခ်က္တုိင္း.. မုန္႔လုပ္တုိင္းေတာ႔ ဓါတ္ပုံေတြ ရုိက္ထားျဖစ္ေပမဲ႔...  မအားရတာနဲ႔ ဟင္းခ်က္နည္း မုန္႔လုပ္နည္းေတြ တင္ဖုိ႔ အခ်ိန္ မေပးနုိင္ခဲ႔ပါဘူး...
ခုေတာ႔ အခ်ိန္နဲနဲရတယ္ဆုိပါေတာ႔.. ရတဲ႔ အခ်ိန္ေလးမွာ လည္း လြယ္ကူတာေလးေတြဘဲ တင္ခ်င္တာမုိ႔ လြယ္ကူတဲ႔ ဟင္းအတြဲ အစပ္ေလးေတြ ကုိေရြးျပီး တင္လုိက္ပါတယ္....


ကဲ.. လြယ္လြယ္ကူကူ နူးလြယ္ က်က္လြယ္တဲ႔..  ၾကက္သားဟင္းကုုိ အရင္ခ်က္ၾကစုိ႕ ....
အရည္ေသာက္ေလးကုုိ လည္းလြယ္တာေလးဘဲ ခ်က္ၾကတာေပါ႔ေနာ္...

ၾကက္သားရခုိင္ခ်က္ နဲ႔  ၀က္နံရုိး clear soup 





ၾကက္သားရခုိင္ခ်က္အတြက္.. 

ၾကက္သား (အရုိးအသား)      ၁ပိႆာ
ေျမပဲဆီ                              ဟင္းခပ္ဇြန္းၾကီး ၅ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ                         ၃ ဥ ကုိ ေထာင္း/ ၾကိတ္ထားပါ
ၾကက္သြန္ျဖဴ                       ၁၅ မႊာ ခန္႔ကုုိ ေထာင္း/ ၾကိတ္ထားပါ။
စပါးလင္                            ၂ ပင္မွ အရြက္ဖက္ကုိ ျဖတ္ျပီး ေအာက္ပုိင္းကုုိ ေထာင္းထားပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္း                       ၅ ေတာင္႔ ကုိ ေထာင္း/ ၾကိတ္ ထားပါ။
( အစပ္သိပ္မၾကိဳက္ရင္ ငရုပ္သီးေလ်ာ႔ ထည္႔ပါ)
ငရုပ္သီးပြ ေျခာက္               ၃ လုံးကုိ အေစ႔ ထုတ္. ေရေဆး ေရေႏြးစိမ္ျပီးေထာင္း/ ၾကိတ္ထားပါ။                
စိမ္းစားငါးပိ                       စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
နႏြင္း                                လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
အာပူရြက္                           အနည္းငယ္
(မထည္႔ရင္လည္းရပါတယ္)
နံနံပင္                              အနည္းငယ္
အခ်ိဳ အငံ ( အငံကုိ ငါးပိပါျပီးသား ျဖစ္လုိ႔ သတိထားျပီး ထည္႔ပါ )။


ၾကက္သားကုိ အရြယ္ေတာ္ ခုတ္ျပီး အခ်ိဳအငံ နယ္ထားပါ။
ဟင္းခ်က္မည္႔ အုုိးတြင္ ဆီထည္႔ျပီး ဆီက်က္ေအာင္ တည္ပါ။ မီးကုိ medium တြင္ထားပါ။
ဆီပူလာလ်င္ နနြင္း ထည္႔ ၊ ငပိစိမ္းစားထည္႔ပါ။ ( ငပိ မတူးေစရန္ သတိျပဳပါ )
ငပိမ်ားေၾကသြားလ်င္ေထာင္းထားေသာ ငရုပ္သီးစိမ္း ထည္႔ပါ။
ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နီ ၊ စပါးလင္ ထည္႔ပါ။ ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊပါ။
အစိမ္းနံ႔ မ်ားေျပာက္ျပီး ရနံ႔ ေမႊးလာလ်င္ ေထာင္းထားေသာ ငရုပ္ပြေျခာက္ကုိထည္႔ျပီးဆီသပ္ပါ။
အဖတ္ေလးမ်ားၾကြပ္ျပီး ေမႊးလာျပီဆုိလ်င္ အခ်ိဳ အငံ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကုိ ထည္႔ပါ။
ေသခ်ာၽႏွ႔ံ စပ္ေအာင္ေမႊေပးပါ။ အုိးအဖုံးကုုိ ပိတ္ျပီး မၾကာခဏလွဳပ္ေပးပါ။
ၾကက္သားထဲမွအရည္မ်ားထြက္လာမွာ ျဖစ္လုိ႔ ေရထည္႔စရာမလုိပါ။
ၾကက္သားထဲမွ အရည္မ်ားခမ္းျပီး ၾကက္သားမနူးေသးမွသာ ေရကုုိ နဲနဲခ်င္းထည္႔ပါ။
ေရလည္းခမ္း ၊ ၾကက္သားလည္းနူး ၊ ဆီလည္းျပန္လာျပီ ဆုိရင္ေတာ႔ အာပူရြက္နဲ႔ နံနံပင္ကုုိ ၾကက္သားေပၚမွာ အုပ္ျပီး ဟင္းအုိး အဖုံးကုိိပိတ္ ၊ မီးပိတ္ျပီး အုိးကုိမီးဖုိေပၚမွာဘဲ ခဏထားပါ။
( အာပူရြက္ႏွင္႔ နံနံပင္ရနံ႔ေလးမ်ား အသားထဲ၀င္ေစရန္ )။
ကဲ..   ၾကက္သားဟင္းက်က္ပါျပီ..။

၀က္နံရုိး clear soup  .. ၃ ေယာက္စာ
အရည္ေသာက္အတြက္...


၀က္နံရုိး  ၃၀ သားခန္႕ ( ၀က္သားမၾကိဳက္သူမ်ား အတြက္  ၾကက္ရုိးကုုိ အသုံးျပဳပါ ) ကုိေသခ်ာေဆးျပီး ေရမက္ခြက္ ၄ ခြက္၊ ခ်င္း လက္တဆစ္စာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ဥ ဓါးျပားရုိက္ ထည္႔ ၊ အခ်ိဳ အငံ ထည္႔ျပီး အဖုံးဖြင္႔တည္ထားပါ။
ပြက္ပြက္ဆူေနေအာင္ တည္ထားပါ။
( အေပၚယံသုိ႔ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကုုိ ခပ္ထုတ္ျပစ္ပါ)။

အရုိးျပဳတ္ရည္ တည္ထားစဥ္ မွာ  ဒါေလးေတြကုိျပင္ဆင္ထားရေအာင္ေနာ္....

၀က္သား ( အသားသီးသန္႔)  (သုိ႔) ၾကက္သား ရင္အုံသား       အနည္းငယ္ (ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ)။
ၾကက္ဥ တုိ႔ဟူးေခ်ာင္း                                         ၁ ေခ်ာင္း ခပ္ထူထူလွီးထားပါ။
ၾကက္သဲ ၾကက္ျမစ္                                            ၂ တြဲ   ကုုိ သန္႔စင္ျပီး ျပဳတ္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ငုံးဥ                                                                ၆ လုံး ျပဳတ္ထားပါ။အခြံခြာထားပါ။
မုန္ညွင္းျဖဴရြက္                                                ၅ရြက္ခန္႔      ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအရြယ္ ပုိင္းျဖတ္ထားပါ။
ထုိင္၀မ္မုန္ညွင္းရြက္                                         ၃ ပင္ခန္႔
ၾကက္သြန္နီ အၾကြပ္ေၾကာ္                                 အနည္းငယ္
ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔                                              အနည္းငယ္
**** အရြက္မ်ားကုိေသခ်ာေဆးေၾကာပါ။

အရုိးျပဳတ္ရည္ ပြက္ပြက္ဆူျပီး အခ်ိဳရည္ထြက္လာျပီဆုုိလ်င္   ..
လွီးထားေသာ အသားမ်ားထည္႔ပါ။ ဟင္းရည္အုိးဆက္ဆူေနပါေစ။
ငုံးဥထည္႔ပါ။အရြက္မ်ားထည္႔ပါ။ ၾကက္ဥတုိ႔ ဟူးထည္႔ပါ။
ျပဳတ္ျပီးလွီးထားေသာ အသဲအျမစ္မ်ားထည္႔ပါ။ အခ်ိဳ အငံ ျမည္းပါ။
၅ မိနစ္ခန္႔ ဆူျပီးလ်င္ တည္ခင္းမည္႔ ပန္းကန္လုံးတြင္ အညီအမွ်ခြဲ ထည္႔ကာ အေပၚမွ ၾကက္သြန္နီ အၾကြပ္ေၾကာ္ ႏွင္႔ငရုပ္ေကာင္းမွဳန္႔ တုိ႔ကုိျဖဴးျပီး ရင္ ဟင္းရည္ ခ်ိဳခ်ိဳ ပူပူေလး ရပါျပီ...။


ကဲ.... ၾကက္သားရခုုိင္ခ်က္ စပ္စပ္ေလးရယ္... clear soup ခ်ိဳခ်ိဳ ပူပူေလးရယ္... ထမင္းျမိန္မွာပါ ေနာ္...။



ဆိတ္သား/ အမဲသား ခဘတ္ နဲ႔ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ



ဆိတ္သား/ အမဲသား ခဘတ္ အတြက္...
ဆိတ္သား / အမဲသား   ၅၀ သား
ဂ်င္း                 လက္တဆစ္ခန္႔
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး        ၂ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ               ၁ မႊာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး               ၁ လုံး
ငရုပ္သီးစိမ္းပြ အရွည္ေတာင္႔ ၂ ေတာင္႔
ရွာလကာရည္   စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
မာဆလာ         လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆႏြင္း             လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း ( အသားျပဳတ္လ်င္သုံးရန္ ၁ ဇြန္း+ ဟင္းခ်က္လ်င္သုံးရန္ ၁ဇြန္း)
ဆီ                  ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး  ၁ ဇြန္းခြဲ
အခ်ဳိ / အငံ      သင္႔သလုိ

ဆိတ္သား / အမဲသား   ၅၀ သား ကုုိ ေသခ်ာ ေဆးေၾကာသန္႔စင္ျပီး အရြယ္ေတာ္ အတုံးေလးမ်ာလွီးပါ။
အုိးၾကီးတလုံးတြင္ ေဆးေၾကာထားေသာ အသားမ်ားကုုိ ထည္႔ပါ။ ဆား အနည္းငယ္၊ ဆႏြင္း ၊ ဂ်င္း တုိ႔ကုိပါ တခါတည္းထည္႔ပါ။ေရကုိ အသားျမဳပ္ရုံ ထည္႔ျပီး အသားမ်ား မနူးမခ်င္း ေရ နဲနဲ စီထည္႔ကာ မီးဖုိေပၚမွာ တည္ထားပါ။
ဆိတ္သားဆုိလ်င္ တေရဆူပါက ထုိေရကုိသြန္ျပစ္ျပီး ေရအသစ္ထည္႔ကာနဴးသည္အထိျပန္တည္ပါ။
(ညွီနံ႔ ေပ်ာက္ေစရန္)
အသားတည္ထားေသာအခ်ိန္မွာ -
ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ လုံး နဲ႔  ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁ လုံး အကြင္းလုိက္လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ   ၁ မႊာ ကုိ ဓါးျပားရုိက္ထားပါ။
ငရုပ္သီးစိမ္းပြ အရွည္ေတာင္႔ ၂ ေတာင္႔ ကုိ အညွာ ဖက္မွေနျပီး ၁လက္မ ခန္႔ ခြဲထားပါ။
အသားနူးလ်င္ အသားကုိေရခန္းေအာင္မတည္ဘဲ ေရကုိ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၁ဇြန္းခြဲစာ ခ်န္ထားပါ။ဒယ္အုိးကုိမီးဖုိေပၚတင္ပါ။ မီးကုိ medium မွာထားပါ။
ဒယ္အုိးပူလာလ်င္ ဆီ ကုိက်က္ေအာင္တည္ပါ။ ဆႏြင္းထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴထည္႔ပါ။ငရုပ္သီးစိမ္းထည္႔ပါ။ 
အနံ႔ေလးေမႊးလာလ်င္ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတုိ႔ကုိထည္႔ပါ။
ၾကက္သြန္အနည္းငယ္ ႏြမ္းလာလ်င္ျပဳတ္ထားေသာ အသားမ်ားကုိထည္႔ျပီးေသခ်ာႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊပါ။ေသခ်ာသမျပီဆုိလ်င္ အုိးထဲမွ လက္က်န္အသားျပဳတ္ရည္ကုိထည္႔ပါ။ ရွာလကာရည္ထည္႔ပါ။အခ်ဳိအငံထည္႔ပါ။
ဆီအနည္းငယ္ျပန္ေအာင္ အုိးအဖုံးကုိခဏပိတ္ထားပါ။
ခဏေနလ်င္ မဆလာျဖဴးျပီး သမေအာင္ေမႊျပီးလ်င္ တည္ခင္းမည္႔ ပန္းကန္ထဲသုိ႔ထည္႔ျပီး သုံးေဆာင္နုိင္ပါျပီ ရွင္...

ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိအတြက္...

ပဲနီေလး  ၃၀ သားခန္ ႔
ၾကက္သြန္နီ  ၂ဥ ကုိပါးပါးလွီးထားပါ
ၾကက္သြန္ုျဖဴ  ၁၀ မႊာ ခန္႔ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။
(မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္သည္႔ အတုိင္း အတုိးအေလ်ာ႔ လုပ္နုိင္ပါသည္)
ပ်င္းေတာ္သိမ္ရြက္  ၁ ခက္
ဆႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အခ်ဳိ / အငံ သင္႔သလုိ
ေရ    ပဲနီေလးရဲ ႔ ၃ဆ ( ဟင္းခ်ဳိပန္းကန္လုံး ၄ လုံးခန္႔) မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ေသာ ဟင္းရည္ အျပစ္အက်ဲ ေပၚမူတည္ျပီး ထည္႔ပါ။ ပဲနီေလးမွာ ပြားတတ္ပါသည္။

ပဲနီေလးကုိသန္႔စင္ျပီး ေရေဆးကာ ဆား၊ ဆႏြင္း၊  ေရ ပဲျမဳပ္ရုံအျပင္ ေနာက္ ၂ဆ ထည္႔ျပီး ပဲနူးေအာင္အဖုံးဖြင္႔ျပီးျပဳပ္ပါ။ အေပၚယံတြင္ တက္လာေသာ အျမွဳပ္မ်ားကုိခပ္ထုတ္ျပစ္ပါ။
ပဲအုိးတည္ေနခ်ိန္မွာ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ နီ /ျဖဴ တုိ႔ကုိ ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။ဆီခ်က္ ခ်က္ရာတြင္ ပ်င္းေတာ္သိမ္ရြက္ကုိပါထည္႔ခ်က္ပါ။


ပဲအုိး ေတာ္ေတာ္ေလးဆူျပီး ပဲမ်ားနူးအိ လာလ်င္ ဆီခ်က္မ်ားကုိ ဆီစစ္ျပီး ပဲအုိးထဲသုိ႔ ထည္႔ပါ။
အုိးအဖုံးကုိ ဟ ထားျပီးတည္ပါ။( ေ၀ မက်ေစရန္)။ အခ်ဳိ အငံ ထည္႔ပါ။အျပစ္အက်ဲ မိမိလုိသလုိေရေႏြးဆူဆူထပ္ထည္႔ပါ။
ေတာ္ေတာ္ေလး ဆက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ အန႔ံေလးေမႊးလာလ်င္ ဟင္းခ်ဳိ ပန္းကန္လုံးထဲသုိ႔ ထည္႔ကာ တည္ခင္းနုိင္ပါျပီရွင္ ...။
( ဟင္းရည္ခပ္ရင္ ေမႊျပီးမွခပ္ဖုိ႔ေတာ႔ မေမ႔နဲ႔ေနာ္)





တရုတ္နံနံဖက္ထုပ္ျပဳတ္....





ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ကေတာ႔ ဟင္းအတြဲ အစပ္ မဟုတ္ေပမဲ႔... ဘာေလးနဲ႔ ဘဲ တြဲစားစား စားလုိ႔ ရပါတယ္..။
ဖက္ထုပ္ရြက္ အဆင္သင္႔ရွိေနတယ္ဆုိရင္ အခ်ိန္မေရြး အလြယ္တကူ လုပ္စားလုိ႔ ရပါတယ္..။
ဖက္ထုပ္ရြက္ကုိ ေစ်းမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္လုိ႔ရေပမဲ႔ ဒီဖက္ထုပ္ရြက္လုိ တရုတ္နံနံ အနံ႔ သင္းသင္းေလးနဲ႔ အေရာင္က စိမ္းဖန္႔ဖန္႔ ေလး ရေအာင္ဆုုိရင္ေတာ႔ အိမ္မွာကုိယ္တုိင္လုပ္မွ ရမွာပါ...။
ဖက္ထုပ္ရြက္ ကုိ မလုပ္တတ္ခင္ေတာ႕ ခက္တယ္ထင္ရေပမဲ႔ ... လုပ္ၾကည္႔ေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးလြယ္ပါတယ္...
ဖက္ထုပ္ျပဳတ္မလုပ္ခင္ .. ဖက္ထုပ္ရြက္ကုိအရင္ လုပ္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္...။

လုိအပ္တာေတြ....

ဂ်ဴံ                           ၁၅၀ ဂရမ္
တရုတ္နံနံ အရည္      ၇၀  မီလီ
( တရုတ္နံနံ တစည္းကုိ ၾကိတ္ျပီး ၇၀ မီလီ အရည္ရေအာင္ စစ္ယူပါ)
ဆား                        အနည္းငယ္




ဂ်ဴံ ၊ ဆား ကုုိ အရင္ေရာျပီး တရုတ္နံနံ အရည္ကုိ နဲနဲ ခ်င္းထည္႕ကာ ဂ်ဴံသားေခ်ာမြတ္ ႏူးညံ႔ လာသည္အထိ နယ္ပါ။
ဂ်ဳံလုံးပုံစံျပဳလုပ္ျပီး ေရစုိညွစ္ထားေသာ အ၀တ္ျဖင္႔  အုပ္ျပီးနာရီ၀က္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါမယ္။
(နာရီ၀က္ ႏွပ္ထားတဲ႔ အခ်ိန္မွာ အထဲမွာ ထည္႔မယ္႔ အဆာ ကုုိ ျပင္ဆင္ပါမယ္။)


အထဲမွာထည္႔မယ္႔ အဆာေတြကုိျပင္ဆင္ျပီးျပီ ဆုိလ်င္ ႏွပ္ထားတဲ႔ ဂ်ဳံ လုံးကုိ ဂ်ဳံျပားေလးေတြ လုပ္ပါမယ္..။
ဂ်ဳံလုံးၾကီး တခုလုုံးကုုိ ပါးလႊာေနေအာင္ လွိမ္႔ရမွာ မႏုိင္တဲ႔ မတြက္ ၂ ခါခြဲျပီး လွိမ္႔ရပါတယ္..။
စကၠဴပါး ၂ ရြက္ထပ္ထားစာ အထူရွိ တဲ႔ ဂ်ဳံျပားျဖစ္ေအာင္ ေျဖးေျဖးခ်င္းလွိမ္႔ပါမယ္..။
ျပီးမွ မိမိ လုိခ်င္တဲ႔ အရြယ္အစားအတုိင္းျဖတ္ပါမယ္..။
(ျဖတ္ျပီးသားဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးေတြ ကုိထပ္ထားမယ္ဆုိရင္ တခုနဲ႔ တခု ကပ္မသြားေအာင္ ဂ်ံဳမွဴန္႔ ျဖဴးျပီးမွ ထပ္ပါ။)

ေနာက္တနည္းကေတာ႔...
ႏွပ္ထားတဲ႔ ဂ်ဳံ လုံး ကုုိ တခါတည္း ပါးလႊာေအာင္ မလွိမ္႔ဘဲ  တခုခ်င္းစီ လုပ္မယ္ဆုိရင္လည္းရပါတယ္..။
ဂ်ဳံလုံး ကုိ တလုံးလ်င္ ၃၀ ဂရမ္ ခန္႔ ျဖတ္ယူျပီး အပါး၀ုုိင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္လွိမ္႔ ပါ။
(လွိမ္႔ျပီးသားဂ်ဳံျပား၀ုိင္းေလးေတြ ကုိထပ္ထားမယ္ဆုိရင္ တခုနဲ႔ တခု ကပ္မသြားေအာင္ ဂ်ံဳမွဴန္႔ ျဖဴးျပီးမွ ထပ္ပါ။)
အသုံးမျပဳေသးဘူးဆုိရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ေလလုံဗူး နဲ႔  ၃ ရက္ၾကာ သိမ္းထားလုိ႔ရပါတယ္..။

ဂ်ဳံသား နာရီ၀က္ ခန္႔ ႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ .. အဆာ ကုိျပဳလုပ္ပါမယ္....။


၀က္သား ( အဆီ အသား)                   ၃၀ သားခန္႔  ( ၾကိတ္ထားပါ)
တရုတ္နံနံ                                        တစည္း (ရိတ္ရိတ္လွီးထားပါ)
ခ်င္းရည္                                          ၁ စားပြဲ တင္ဇြန္း      
ပုဇြန္ေျခာက္                                     ၁ စားပြဲ တင္ဇြန္း (ေရစိမ္ထားပါ)
(ပုဇြန္ေျခာက္ေလးမ်ားေျပာ႔လာလ်င္ နုတ္နုတ္လွီးထားပါ)
ဆီ                                                  ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
အေနာက္ရည္ အျပစ္                         ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
ႏွမ္းဆီ                                           ၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
အခ်ိဳ အငံ                                        မိမိႏွစ္သက္သလုိ..


ၾကိတ္ထားေသာ ၀က္သားထဲသုိ႔ ခ်င္းရည္ထည္႔ျပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ နယ္ပါ။ ႏွမ္းဆီမွအပ က်န္အဆာ မ်ားကုိထည္႔ျပီး သမေအာင္နယ္ပါ။သမသြားမွ ႏွမ္းဆီ ထည္႔ နယ္ပါ။၁၀ မိနစ္ခန္႔ အဖုံးအုပ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ။


နယ္ျပီးႏွပ္ထားေသာ အဆာကုိဖက္ထုပ္ရြက္ထဲသုိ႕ ထည္႔ျပီး.............



မိမိႏွစ္သက္ရာ ဖက္ထုပ္ပုံစံေလးမ်ားျပဳလုုပ္ျပီး  ဖက္ထုပ္ေၾကာ္..... ဒါမွ မဟုတ္   ... ဖက္ထုပ္ျပဳတ္  ေလးမ်ား ကုိ ႏွစ္သက္သလုုိ ျပဳလုပ္လုိ႔ရပါျပီ..........။


ဖက္ထုပ္ျပဳတ္ေလး  ဆက္လုုပ္ရေအာင္ေနာ္..


ဖက္ထုပ္ လုံး  ( ၁၀ ) လုံးခန္႔ ကုိ ေရေႏြးဆူဆူ မွာ ထည္႔ျပဳတ္ပါ  ။
ဖက္ထုပ္လုံးေလးမ်ား အုိးေပၚမွာ တက္လာျပီ ဆုိလ်င္ ဆယ္ယူထားလုိက္ပါ  ။
ၾကက္ဥ တုိ႔ဖူး ၁ ေတာင္႔ ကုိ လက္တလုံး ခန္႔ အထူလွီးျပီး ဆီျဖင္႔ ေၾကာ္ကာ ဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္ထားပါ  ။
အရြက္ကေတာ႔ မိမိၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ  ( ဥပမာ .. မုန္ညွင္းစိမ္း ၊ မုန္ညွင္းျဖဴ ၊ ကုိက္လန္ ) ကုုိ ေရေဆးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ ေခ်ာင္း ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ  ။
ပဲငံျပာရည္   (အၾကည္)              .....           ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
ၾကက္ရုိး (သုိ႕ ) ၀က္ရုိးျပဳတ္ရည္   ........        ၅၀၀ မီလီခန္႔
အခ်ိဳ အငံ                                .......        ႏွစ္သက္သလုိ...

အရုိးျပဳတ္ရည္ကုိ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ ေတာ္ေတာ္ေလးဆူလာလ်င္ အရြက္မ်ားထည္႔ပါ ။
တၾကိမ္ျပဳတ္ထားျပီးေသာ ဖက္ထုပ္မ်ားကုိထည္႔ပါ။
ေၾကာ္ထားေသာၾကက္ဥတုိဖူး ထည္႔ပါ။ အခ်ိဳ အငံ ထည္႔ပါ ။ဟင္းရည္အုိးပြက္ပြက္ဆူေနပါေစ...။

စားသုံးေတာ႔မည္ဆုိလ်င္..  ပဲငံျပာရည္   (အၾကည္) ထည္႔ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေလးမ်ားျဖဴး ကာပူပူေႏြးေႏြး သုံးေဆာင္ ႏုိင္ပါျပီ.......။



Enjoy!!


ဆိတ္သားေပါင္း နဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္



တကယ္႔ကုိ နူးညံ႔ တဲ႔ ဆိတ္သားေပါင္း ပါ ။
ဆိတ္သားရဲ ႔ ညွီနံ႔ လုံး၀ မရွိသလုိ .. စားရတာလည္း အင္မတန္မွ နူးညံ႔ ပါတယ္..။
ပဲထမင္း နဲ႔ တြဲဖက္ျပီး စားသုံးရင္ ေဆြမ်ိဳးေတာင္ေမ႔သြားနုိင္ပါတယ္..။
အုန္းထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားသုံးခ်င္ရင္လဲ အဆင္ေျပပါတယ္..။
အိမ္ရွင္မေတြ အတြက္ အဆင္ေျပေစမဲ႔ ဟင္းတခြက္ပါ.. ။ေပါင္းအုိး နဲ႔ ေပါင္းတဲ႔ အတြက္လည္း လြယ္လြယ္ကူကူ နူးျမန္ပါတယ္...။ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္..။


ဆိတ္သား (ေပါင္သား)     ၁ ပိႆာ
ၾကက္သြန္နီ ဥ ၾကီး          ၅ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဥၾကီး          ၁ လုံး
ခ်င္း                            လက္၂ ဆစ္ခန္႔
ငရုပ္ပြေျခာက္                ၅ လုံး ( အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ပုိထည္႔နုိင္ပါတယ္)
သစ္ဂ်ပုိးေခါက္ ( အေခ်ာင္းေသး ) ၂ ေခ်ာင္း ( အန႔ံ သိပ္မၾကိဳက္ရင္ ေလ်ာ႔ထည္႔ပါ )
နံနံေစ႔                          လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဇီယာ                           လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
( နံနံ ေစ႔ ႏွင္႔ ဇီယာကုိ ဒယ္အုိး တလုံးထဲသုိ႔ ထည္႔ျပီး မီးေအးေအးႏွင္႔ အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ေလွာ္ကာ မွဴန္႔ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ )
ကရေ၀းရြက္ေျခာက္         ၂  ရြက္                      
နႏြင္း                           လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း          
ၾကက္သားမွဳန္႔                စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆား                            လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
မဆလာ                       လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
ဆီ                              ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၆ ဇြန္း
ေရွာက္သီး                    တျခမ္း

ေနာက္ထပ္ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၃ လုံးကုိ ပါးပါးလွီးျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္လုပ္ထားပါ။ Ready made ကုိအသုံးျပဳလ်င္လည္းရပါသည္ ။


ဆိတ္သားကုိ အရိအရြဲမ်ားဖယ္ျပစ္ျပီး ေသခ်ာေဆးပါ။ ေရွာက္သီးတျခမ္းကုိ ဆိတ္သားအတြင္းသုိ႔ညွစ္ခ်ျပီး ေသခ်ာဖိနယ္ပါ။ေနာက္တၾကိမ္ ေရေသခ်ာေဆးျပစ္ပါ။
ျပီးလ်င္ ဆား ၊ ၾကက္သားမွဳန္႔ ၊ နႏြင္း ၊ ေထာင္းထားေသာ အမွဳန္႔ တ၀က္ တုိ႔ႏွင္႔ ဆိတ္သားကုိနာနာ နယ္ေပးျပီး ၁၅ မိနစ္ခန္႔ အဖုံးဖုံးျပီး ႏွပ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္း တုိ႔ ကုိ အခြံႏႊာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း (ၾကိတ္)ပါ။
ငရုပ္သီးေျခာက္ကုိ ခြဲျပီး မွဴိ ရွိ/ မရွိ စစ္ေဆးပါ။ မွဴိလုံး၀ မရွိဘူးဆုိမွ မသုံးျပဳပါ။ အေစ႔မ်ားဖယ္ျပစ္ျပီး ေရေႏြးစိမ္ကာ ညက္ေနေအာင္ ေထာင္း (ၾကိတ္)ထားပါ။
ေထာင္း(ၾကိတ္)ထားေသာ အမယ္မ်ားအားလုံးႏွင္႔ တ၀က္ခ်န္ထားေသာ နံနံ+ ဇီယာ အမွဳန္႔တုိ႔ကုိ ဇြန္းျဖင္႔ဖြဖြ နယ္ထားပါ။
ဒယ္အုိးကုုိ မီးဖုိေပၚတင္ျပီး ဆီထည္႔ပါ။ ဆီ ပူျပီးအေငြ႔မ်ားထ လာျပီဆုိလ်င္  မီးကုိ medium ထားျပီး ေထာင္းနယ္ထားေသာ အမယ္မ်ား ၊ ကရေ၀းရြက္၊ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္တုိ႔ ကုိထည္႔ျပီး ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသပ္ပါ။
(ဆီသပ္တဲ႔အခါ စိတ္ရွည္ဖုိ႔လုိပါတယ္။ ၾကက္သြန္မ်ားေသခ်ာက်က္မွသာ ဟင္းအနံ႔ အရသာ ပုိျပီးေကာင္းမွာျဖစ္တဲ႔အတြက္ ဆီသပ္ရင္ စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ အနံ႔ေလးေမႊးျပီး ၾကက္သြန္ဖတ္ေလးေတြ ေကာ႔လာတဲ႔အထိ ေျဖးေျဖးမွန္မွန္ေလးေမႊေပးပါ)။



နယ္ ႏွပ္ထားတဲ႔ ဆိတ္သားကုိ ၂ၾကိမ္ခြဲထည္႔ပါ။ တၾကိမ္ထည္႔ျပီး ၅မိနစ္ခန္႔ ေမႊျပီးမွ ေနာက္တၾကိမ္ ထည္႔ေမႊပါ။





အသားတုံးေလးမ်ား အနည္းငယ္က်စ္လာသည္အထိ အဆက္မျပတ္ေမႊေနေပးပါ။




အသားတုံးထဲမွ အရည္မ်ားထြက္လာျပီး အသားတုံးမ်ားက်စ္လာလ်င္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ တ၀က္ကုိထည္႔ျပီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေၾကသည္အထိ ေမႊေပးပါ။




ျပီးလ်င္ ေပါင္းအုိး ( Pressure cooker ) ထဲသုိ႔ ေျပာင္းထည္႔ျပီး ေရ ကုိအသားျမဳပ္ရုံ ထည္႔ကာ အဖုံးလုံေအာင္ပိတ္ျပီး မီး medium ျဖင္႔ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ ေပါင္းပါ။





အဖုံးျပန္ဖြင္႔ျပီး လက္က်န္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ကုိေခ်ထည္႔ပါ။
အဖုံးလုံေအာင္ျပန္ပိတ္ျပီး မိနစ္ ၂၀ ထပ္ေပါင္းပါ ။
ျပီးလ်င္မီးေအးေအးျဖင္႔ အဖုံးဖြင္႔ျပီးေရခန္းေအာင္တည္ပါ။





ဆီျပန္ ျပီဆုိရင္ေတာ႔ မဆလာ ထည္႔ျပီး ေမႊပါ။ အဖုံးပိတ္ မီးပိတ္ျပီး မီးဖုိေပၚမွာ အပူေငြ ႔ေလးနွင္႔ ႏွပ္ထားပါ။




ကဲ ပဲထမင္းပူပူေလးနဲ႔ တြဲစားမလား.. အုန္းထမင္းေလးနဲ႔ တြဲစားမလား.. ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ေလးနဲ႔ ေလ..
Enjoy !!!


ပဲေထာပတ္ထမင္း..



အေပၚမွာ ခ်က္ျပထားတဲ႔ ဆိတ္သားေပါင္း ဟင္း နဲ႔ တြဲဖက္လုိ႔ရေအာင္ ပဲေထာပတ္ထမင္း ခ်က္နည္းေလးတင္ေပးလုိက္ပါတယ္...။
ပဲေထာပတ္ ထမင္းဆုိေပမဲ႔ လုံး၀ မအီပါဘူး.. တျခား အီေစနုိင္တဲ႔ အမယ္ေတြလဲ ထည္႔မထားေတာ႔ ရုိးရုိးရွင္းရွင္း နဲ႔ လုံး၀ မအီတဲ႔ ထမင္းပါ..။
ထမင္းမွာပါတဲ႔ ခ်ိဳတဲ႔ အရသာ နဲ႔ ပဲမွာပါတဲ႔ ဆိမ္႔ တဲ႔ အရသာ ေတြကုိ ေထာပတ္န႔ံ သင္းသင္းေလးျဖည္႔ စြက္ေပးလုိက္ေတာ႔ ျပီးျပည္႔စုံတဲ႔ အရသာက လွ်ာ ေပၚမွာ စြဲျပီး က်န္ခဲ႔ေစပါတယ္..။
စျပစ္သီးေျခာက္ ၊ သီဟုိေစ႔ ေတြ ကုိ ထည္႔ ရင္  ပဲ ရဲ ႔ ဆိမ္႔တဲ႔ အရသာ ေပ်ာက္ျပီး အီ တဲ႔ အရသာ ကုိ ပုိေစတဲ႔ အတြက္ ဒီခ်က္နည္းမွာ ထည္႔ မသုံးထားပါဘူး..။
ကုိယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တယ္ဆုိရင္ေတာ႔ ထည္႔ နုိင္ပါတယ္...။

ကဲ .. ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္ေနာ္..


ဆန္ ..             နုိ႔ဆီဘူး ၅ လုံး ( ဆန္ နုိ႔ဆီဗူး ၁ လုံးကုိ ၂၇၀ ဂရမ္ ရွိပါတယ္)
ကုလားပဲ..        နုုိ႔ဆီဗူး   ၁ လုံး ( ၂၇၀ ဂရမ္ )
ဂီးေထာပတ္      ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး တဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ       ဥ ၾကီး  ၁ လုံး
ကရေ၀းရြက္ ေျခာက္    ၃ ရြက္ခန္႔
သစ္ဂ်ပုိးေခါက္    ၁ ေခ်ာင္း
ဖာလာေစ႔          ၄ / ၅ ေစ႔
ေရ                  ထမင္းခ်က္ရန္ လုိသေလာက္

ဆန္ကုိ ေရ ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။
ကုလားပဲ ကုိ ေရ ျမဳပ္ရုံထည္႔ျပီး မီးေအးေအးျဖင္႔ မနူး မနပ္ ျပဳတ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီကုိ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ ။
ကရေ၀းရြက္ေျခာက္ ၊ သစ္ဂ်ပုိးေခါက္ ၊ ဖာလာေစ႔ တုုိ႔ကုိ ေရေသခ်ာ ေဆးထားပါ ။ ေရစစ္ထားပါ။


မိမိ ခ်က္မည္႔ အုိးတြင္ ေထာပတ္ထည္႔ျပီး ေထာပတ္နံ႔ ေမႊးလာသည္အထိ အပူေပးပါ။
ဆီ အေငြ႕ ထြက္လာလ်င္ ေရေဆးထားေသာ ကရေ၀း သစ္ဂ်ပုိး ဖာလာ တုိ႔ ကုိ ရနံ႔ ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသပ္ပါ။
ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိထည္႔ျပီး ေရႊညဳိေရာင္ ရသည္အထိ ဆီသပ္ပါ။


ရနံံ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးေမႊးလာလ်င္ ေရစစ္ထားေသာ ဆန္ကုိထည္႔ျပီး ႏွံ႔စပ္ေအာင္ေမႊပါ။ ( ၅ မိနစ္ခန္႔ )
(ဆန္ အတြင္းသုိ႔ ရနံ႔ ေလးမ်ား၀င္သြားရန္)


ေရကုုိ ဆန္level အထက္ လက္တဆစ္ ေက်ာ္ရုံ ထည္႔ပါ။ ေမႊေပးပါ။ အဖုံးခဏပိတ္ျပီး ဆူသည္အထိ မီးေအးေအးျဖင္႔ တည္ပါ။ မၾကာခဏ အဖုံးဖြင္႔ ျပီးေမႊေပးပါ။


ပုံတြင္ေတြ႔ရသည္႔အတုိင္း အုိးထဲမွာ ေရမက်န္ေတာ႔တဲ႔ အခ်ိန္ မွာ မနူးမနပ္ ျပဳတ္ထားသည္႔ ပဲမ်ားကုိထည္႔ျပီးသာသာ ေလးေမႊေပးပါ.. ဆန္ေစ႔ အဆံ က်န္ေနေသးလ်င္ ေရ အနည္းငယ္ ဖ်န္းေပးပါ။ေမႊေပးပါ။ ( ထမင္းေစ႔ေလးမ်ား မက်ိဳးေစရန္ ထမင္း အထက္ေအာက္လွန္ရုံ သာသာေလးေမႊပါ )။


အဖုံးပိတ္ျပီး မီးေတာ္ေတာ္ေအးေအးနဲ႔ ႏွပ္ထားပါ ။အုိးကုိ အဖုံးပိတ္ျပီး မၾကာခဏ လွဳပ္ေမးပါ ( အုိးမကပ္ေစရန္)။ ခဏ မွ် အဖုံးေပၚတြင္ မီးခဲ ၃ / ၄ တုံးခန္႔တင္ထားပါ ။ ( ထမင္းအနပ္မွန္ေစရန္)။


ပဲလည္းနပ္.. ထမင္းလဲ အဆံ မက်န္ေတာ႔ဘူး ဆုိလ်င္ တည္ခင္းစားသုံးရန္ အသင္႔ ျဖစ္ပါျပီ။

Enjoy!!!


ၾကက္ဥ (သုိ႔ ) ဘဲဥ ေၾကာ္ႏွပ္






ၾကက္ဥ( သုိ႔) ဘဲဥ                                 ၁၀ လုံး
( အက်က္ျပဳတ္ျပီး အခြံႏႊာထားပါ)
(တခ်ိဳ႕ က ဓါးနဲ႔ နဲနဲ မႊန္းပါတယ္)




ၾကက္သြန္နီ အရြယ္လတ္               ၄ ဥ
( အခြံႏႊာ ျပီးေထာင္းထားပါ)
ၾကက္သြန္ျဖဴ                              ၁၅ မႊာခန္႔
(စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ ခန္႔ရေအာင္ေထာင္းထားပါ)
ငရုပ္သီး အၾကမ္းမွဴန္႔         စားပြဲတင္ဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔
(အစပ္ၾကိဳက္လ်င္ ပုိထည္႔နုိင္ပါတယ္ )
ပုဇြန္ေျခာက္                   စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
(ေရ စိမ္ျပီး ေရညွစ္ခါ အေကာင္ပ်က္ရုုံ ေထာင္းထားပါ)
နႏြင္း                                      သင္႔ရုံ
ငံျပာရည္                                  သင္႔ရုံ
ၾကက္သားမွဴန္႔                            သင္႔ရုုံ
ၾကက္ဥေၾကာ္ရန္ဆီ ႏွင္႔
ဟင္းခ်က္ရန္ ဆီ                          ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး ၄ ဇြန္းခန္႔


 အခံြခြာ ထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားကုိ ဆီျဖင္႔အေပၚယံၾကြပ္ ေအာင္ ေၾကာ္ျပီးဆယ္ထားပါ။
ၾကက္ဥေၾကာ္ထားေသာ ဆီအုိးထဲမွ ဟင္းခ်က္ဇြန္းၾကီး တဇြန္းစာကုိ ဖယ္လုိက္ပါ။




လက္က်န္ဆီ တြင္ နႏြင္းမွဴန္႔ကုုိ ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္ ျဖဴ ၊ နီ ဆီသပ္ပါ။





ၾကက္သြန္ဖတ္ေလးမ်ားေကာ႔ျပီး ေမႊးလာျပီဆုိလ်င္ ငရုပ္သီး အၾကမ္းမွဴန္႔ ထည္႔ပါ။
မီးအရွိန္ မပ်င္းေအာင္ ဂရုစုုိက္ပါ။
ရနံ႔ေမႊးလာလ်င္ ေထာင္းထားေသာပုုဇြန္ေျခာက္ မ်ားထည္႔ပါ။ ေမႊးလာသည္အထိ ခ်က္ပါ။
ငံျပာရည္ ၊ ၾကက္မွဴန္႔ ထည္႔ပါ။
                                           ( အေပါ႔အငံ မိမိ ႏွစ္သက္သလုိ ထည္႔ပါ)


အႏွစ္အေနအထား ေရာက္လ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္ဥ မ်ား ေရာပါ။
သမ ေအာင္ေမႊပါ။
ဆီျပန္လာလ်င္ မီးဖုိေပၚမွ အုိးခ် ကာ ဟင္းပြဲ ျပင္နုိင္ပါျပီ ..။





Enjoy !!!

6 comments:

  1. ဒီညီအမႏွစ္ေယာက္ကေတာ့တတ္ညီလက္ညီပါပဲ
    Soup အရမ္းႀကိဳက္ပါတယ္..

    ReplyDelete
  2. အားေပးတာ ေက်းဇူးအထူးတင္ပါတယ္ မွဳန္ ေရ...

    ReplyDelete
  3. မေခ်ာေရ- ဆိတ္သားကပတ္ နဲ. ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိကို ၾကည့္ၿပီး ဗိုက္ဆာသြားၿပီ။ ည ၂ နာရီမွာၾကီးျဖစ္ေနေတာ့ ဘယ္လိုလုပ္ရပါ့...း(

    ReplyDelete
  4. လာလည္၍ လွည္႕ပတ္ဆားတြားသီ

    ReplyDelete
  5. ပံုေလးေတြ Save သြားပါသည္

    ReplyDelete